Nézsa/Horpács

2021.05.28. 17:00

Megtartják a Kálmán-napi programot

E hét végén újabb jelentős eseményhez érkezik a magyar határokon belüli és kívüli Mikszáth-kultusz.

Cs. B.

Május 29-én, szombaton, 11 órakor a jeles író szlovákiai, szklabonyai emlékmúzeumában Szent Péter esernyője alatt címmel új kiállítás nyílik. A gazdagabb tartalmú és megváltozott látványú tárlatot három jeles szakember rendezte: Jarábik Gabriella, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója és két irodalomtörténész – dr. Kovács Anna, a Mikszáth Kálmán Társaság elnöke és dr. Praznovszky Mihály, a társaság örökös elnöke. A kiállításmegnyitóra abból az alkalomból kerül sor, hogy 1910. május 28-án hunyt el a magyar irodalom egyik kiemelkedő személyisége.

Az író emlékét méltó módon éltető társaság 1993-ban alakult. Tagsága döntő többségében nyugállományú pedagógusok, könyvtárosok, Mikszáth-hívek soraiból kerül ki. Bár a vírusjárvány okozta korlátozások miatt személyesen régen, több mint egy éve találkoztak, a Bagyinszky Katalin titkár által szerkesztett hírlevél révén folyamatosan tartották a kapcsolatot. Ha testületileg még nem is, de magánemberként többen – mint tavaly ilyenkor – egy szál virággal leróják kegyeletüket Budapesten, a névadó Fiumei úti sírkertben lévő nyughelyénél 28-án, pénteken, 11 órakor.

A társaság tagjai abban reménykednek, hogy augusztus 12-én közös kirándulás keretében megnézhetik a szklabonyai új kiállítást, október 9-én pedig Nézsa-Horpács színhelyeken megtarthatják a hagyományos Kálmán-napi programjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában