múltidéző

2021.05.02. 19:06

Fénypont Salgótarján szívében: 20 éve nyitották meg a Star Áruházat

Húsz évvel ezelőtt, 2001. május 2-án nyitották meg a megyeszékhely szívében a Star Áruházat, melynek történetét most felidézzük a korabeli Nógrád Megyei Hírlapok segítségével.

Nool

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: 2001. november (12. évfolyam, 254-278. szám)

2001-ben Four-Point Kft. vásárolta meg a Salgótarján főterén található 2600 négyzetméteres, két szintes Centrum áruházat, melyet felújított és bérbe adott. A berendezésre mindössze egy hét állt az új tulajdonos rendelkezésére, ezért reggeltől estig folyt a munka, hogy a májusi premier jól sikerüljön.

Fotó: Nógrád Megyei Hírlap 2001. április 26-ai lap

„Keresztszülőket” kerestek az áruháznak

A Nógrád Megyei Hírlapban hetekig keresték azokat a szerencséseket, akik azonkívül, hogy nevet adhattak az áruháznak, egy-egy 60 ezer forintos vásárlási utalványt is nyerhettek.

Javaslatokat vártak az olvasóktól
Fotó: Nógrád hírlap 2001. április 12-ei szám

Ígéretükhöz híven kisorsolták azt a kétszerencsés névadót, akik a „Star” nevet javasolták. Egy bátonyterenyei hölgy és egy somoskőújfalui lakos nyerte az utalványokat, őket tetőtől talpig felöltöztették az áruház ruházati termékeiből.

„Egy fénypont a város szívében”

Szabó Károlyné, az áruház ügyvezető igazgatója három okot is felsorolt, miért döntöttek a „Star” név mellett.

„Az egyik, hogy olyan nevet szerettünk volna, amely kifejezi, hogy ez a patinás épület 45 évvel ezelőtt nyílt meg, „egy fénypont a város szívében”, ahogy a vásárlói kártyán is szerepel a szlogenünk”

A második ok a közelgő európai uniós csatlakozás volt, szerették volna, ha más országbeli számára is kiejthető, értelmezhető lenne. A harmadik ok pedig a megyeszékhely rövidített neve (St.) miatt.

A nyitás felülmúlta a várakozásokat

 

Igazi rohammal vette be a vásárlóközönség Salgótarjánban a tegnap megnyílt Star Áruházat

számolt be a Nógrád Megyei Hírlap a nyitás másnapján, 2001. május 3-án.

Nagy volt a siker
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap 2001. május 3-ai lap

A lap akkori tudósítása szerint hatalmas volt az érdeklődés, délelőtt tíz órakor hosszú sorok álltak a bejárati ajtók előtt. Az épület földszintjén mindenféle ruházat kapható volt, az emeleten pedig az öltönyöket, kosztümöket kínálták. Szintén a második emeleten árulták a nyári szabadidős termékeket. A nyitást követő hetekben további termékekkel bővült a kínálat, műszaki cikkeket és bútorokat is lehetett vásárolni.

A nyitást hirdető plakát
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

Az áruházat üzemeltető Four Point Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Károlyné úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az első napon a női póló és a kosztüm volt a legkeresettebb árucikk.

„A rövid idő sajnos, nem volt elegendő ahhoz, hogy a beharangozott termékek egy része megérkezzen a nyitó napra”

– panaszkodott az igazgató, de a forgalom így is felülmúlta várakozásaikat.

Az áruházban különleges vevőkártyás rendszerrel lehetett vásárolni, melyek használata sokak számára nem volt teljesen érhető, ez némi torlódást okozott a nyitás napjának délelőttjén.

Fotó: 2001. november (12. évfolyam, 254-278. szám) / Nógrád Megyei Hírlap

Programokkal, sztárvendégekkel és kiállításokkal várták a vevőket

Az áruházban évekig nagy volt a pezsgés, széles termékválasztékkal, különféle programokkal és kiállításokkal is várták a vásárlókat. Még a 2000-es évek elején népszerű Big Brother című valóságshow két játékosát is meginvitálták.

A 2000-es évek elején hatalmas sikernek örvendett a Big Brother című valóságshow. A műsor két szereplőjét is elhívták az áruházba
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. április (14. évfolyam, 76-100. szám)

 

Star után DeMarco

Az Star Áruház 2003 augusztus végén bezárt, ezt követően számos pletyka látott napvilágot, miszerint az épület alsó szintjén iskola, a felső szintjén pedig kollégium foglal majd helyet. Sokan arról suttogtak, hogy kaszinó nyílik az épületben, néhányan pedig azt terjesztették, hogy egy gazdag roma család vásárolta meg az áruházat, akik masszázsszalont terveznek nyitni.

2003. októberében a Nógrád Megyei Hírlap lerántotta a leplet és véget vetett a találgatásoknak. A napilap információi szerint nem történt tulajdonosváltás és az épület alsó szintjén DeMarco Divatházként továbbra is minőségi ruhadarabokat vásárolhatnak majd a környékbeliek.

A DeMarco Divatház 2003-ban a megye legnagyobb alapterületű divatszaküzlete volt
Fotó: Nógrád Megyei Hírlap, 2003. november (14. évfolyam, 253-276. szám)

Az épület emeleti részén, mintegy ezer négyzetméteren Ázsia Divatcentrum várta a vásárlókat, amely napjainkban is működik, és már az alsó szintre is kiterjeszkedett.

Az épület napjainkban. A felső szinten jelenleg is kínai ruházatot lehet vásárolni, az alsó szinten többek között háztartási üzlet, kulcsmásoló és virágüzlet található

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában