példakép

2021.05.23. 19:58

Felnéznek rá: szívvel-lélekkel látja el munkáját a magyargéci alpolgármester

Rácz István, a település alpolgármestere köztiszteletben áll a faluban. Egy tizenéves helybéli fiú azt mondta: „Én is olyan ember szeretnék lenni, mint Rácz István, a példaképemnek tekintem őt.”

Szenográdi Ferenc

Rácz István közéleti tevékenységei mellett szabadidejében szívesen zongorázik is

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Már fiatalon bekerültem a helyi közéletbe. Nógrádmegyerben fociztam, s úgy gondoltam, több év kihagyás után Magyargécben is kellene szervezni egy csapatot. Szerémy Nándor polgármester támogatta az ötletemet. A fiatalokkal összefogtunk, s az itteni labdarúgópályát is alkalmassá tettük a játékra. Az önkormányzat pedig felszerelést vásárolt a csapat részére – idézte fel Rácz István.

A közelgő helyhatósági választások előtt aztán Szerémy Nándor kérte, hogy jelöltesse magát önkormányzati képviselőnek, mert úgy érezte, megfelelően tudnám képviselni a fiatalokat és a roma lakosságot.

– Megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés. Az 1994-es választáson bizalmat is kaptam a lakosságtól, s azóta minden ciklusban megválasztanak – mondta az alpolgármester, hozzátéve: egyetlen választás előtt sem kellett kampányolnia, hiszen a legjobb kampány a falujáért végzett közéleti munka.

Szerémy Nándor halálát követően, 1996-tól Velki Róbert a falu polgármestere.

Rácz István közéleti tevékenységei mellett szabadidejében szívesen zongorázik is
Fotó: Sz. F. / NMH

– Ő gyermekkori barátom, nagyon jó a munkakapcsolatunk, 2000-től az alpolgármesteri tisztséget is betöltöm. Azon dolgozunk, hogy a falu szépüljön, fejlődjön, s a fiatalok ne kívánkozzanak el a településről – mondta Rácz István.

Kitért arra is, hogy önkormányzati képviselőként fontosnak tartja a közbiztonságot, a falu rendjét. Kiemelte a roma és nem roma lakosok békés egymás mellett élését. Azt mondta, erre jó példa, hogy a falu polgármesterével, aki nem roma származású, példaértékűen együtt tudnak dolgozni.

– A faluban nem a bőrszínük szerint, hanem az életformájuk, viselkedésük alapján ítélik meg az embereket – tette hozzá. Utalt rá, hogy mindez nem csak program, élő valóság. Egyre gyakoribb a községben a vegyes házasság. Elmondta, hogy az ő felesége sem roma származású, 1986-ban kötöttek házasságot, azóta is boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatban élnek.

Rácz István 15 évig nem vette fel a tiszteletdíját, azt az iskolának és az óvodának ajánlotta fel. Egy ciklusban pedig, 2006–2010 között, országgyűlési képviselőként is tevékenykedett.

– Parlamenti képviselőként szem előtt tartottam a megye fejlődését. Amikor Magyargécben meg akarták szüntetni az általános iskolát, mindent elkövettem a fennmaradásáért – mondta, majd hozzáfűzte, hogy erre a munkájára a legbüszkébb, mert úgy érzi, ez is egyfajta elismerése a falunak és a romáknak.

Rácz István közéleti tevékenységei mellett szabadidejében szívesen zenél, zongorán és gitáron is játszik. Fiatal korában egy zenekarnak is tagja volt. Vállalkozóként szolgáltatással foglalkozik. Budapesten a XVI. kerület közterületeit tartják rendben, alkalmazottai nagy része magyargéci roma, ezzel is segíti őket.

Napi rendszerességgel, kisbusszal szállítja az embereket a fővárosba.

Az alpolgármesternek két fia van, az idősebb az apától örökölt génjeivel és neveltetésének köszönhetően zenész. Nyolc éve egy óceánjáró hajón játszik, de a zenélés mellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Ő szerezte a Váci egyházmegye himnuszát. Édesapja büszke arra, hogy fia négy nyelven beszél. A kisebbik fiú jogi egyetemre jár.

Rácz István sokoldalú ember, akinek szívügye a család, a labdarúgás, a zene, a közéletben való részvétel, a vállalkozás. Elégedett ember, mert tisztelet, megbecsülés övezi, amit munkájával, emberszeretetével, közéleti tevékenységével érdemelt ki. – Boldog ember vagyok. Amit elértem, annak köszönhetem, hogy mindig mindent komolyan vettem és csináltam. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy ilyen családdal ajándékozott meg – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában