önkéntesség

2021.05.08. 11:20

Aláírta szerződését a négyszázadik tartalékos katona Nógrád megyében

A négyszázadik önkéntes területvédelmi tartalékos katona csatlakozott május 5-én a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljhoz.

Veres Edina

Magyar Honvédség Nógrád megyei zászlóaljánál a 400. önkéntes területvédelmi tartalékos aláírja a szerződését. Gáspár M. Levente alezredes, Nógrád megyei zászlóaljparancsnok, Jele Henrietta önkéntes. 2021.05.06. Salgótarján Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Amint arról Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka beszámolt, szerdán csatlakozott soraikhoz a négyszázadik területvédelmi tartalékos.

– Zászlóaljunk 2018-ban alakult, s azonnal megkezdtük a toborzó, szervezetépítő tevékenységünket. Tavaly, megközelítőleg ilyenkor – szintén a vírus idején – kötöttük a 300. szerződést. Ebből látszik, hogy évente közel százan jelentkeznek nálunk kiképzésre, mely bizonyítja, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat népszerűsége továbbra is töretlen Nógrádban – mondta Gáspár M. Levente alezredes. Hozzátette: az induláskor eltervezett céljaikat sikerült túlszárnyalniuk.

A zászlóalj parancsnoka rámutatott: az aktív katonák mellett az önkéntes területvédelmi tartalékosok is kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésben. Segítséget nyújtanak például a határvédelemben, valamint kórházi szolgálatot is teljesítenek. Ez utóbbi esetében a különböző logisztikai, támogatási és adminisztratív feladatok ellátásával próbálják tehermentesíteni az egészségügyi dolgozókat.

Gáspár M. Levente és Jele Henrietta a parancsnokságon a szerződés aláírása közben
Fotó: L. B. / NMH

A négyszázadik nógrádi területvédelmi tartalékos számára nem idegen a katonai szolgálat, hiszen korábban a zászlóalj speciális önkéntes területvédelmi tartalékosa (SÖTT) volt. A 22 éves Jele Henrietta korábban a turizmusban dolgozott, de a járvány miatt elveszítette állását. Később a munkaügyi központban olvasott a honvédségi lehetőségről, ami azonnal felkeltette az érdeklődését.

– Tavaly szeptember 1-jén vonultam be, és már a kiképzés első hetén úgy éreztem, hogy ezt hosszú távon is szívesen csinálnám. Később mégis úgy hozta az élet, hogy leszereltem és elhelyezkedtem egy másik munkahelyen. Végül nem találtam meg ott a számításaimat, illetve hiányzott a katonaélet, emiatt úgy döntöttem: szeretnék visszajönni a zászlóaljhoz – fejtette ki Jele Henrietta, aki arra is kitért, hogy legszívesebben egy kórházban teljesítene szolgálatot behívása alatt.

A zászlóalj aktív és önkéntes katonáira Kovács Imre alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese is büszke. Amint fogalmazott: tisztában van vele, hogy a vírushelyzetben sok pluszfeladat hárul rájuk, de azt is tudja, hogy a fegyelmüknek és kitartásuknak köszönhetően maradéktalanul teljesítik is azokat. A négyszázadik önkéntes szerződés kötésével kapcsolatban az ezred parancsnokhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartalékos katonák megközelítőleg 27 százaléka nő.

Ennek értelmében egyáltalán nem egyedi eset, hogy a gyengébbik nem képviselői közül csatlakoznak a katonák soraiba. Kovács Imre alezredes véleménye szerint ebben a speciális életvitelben a nők ugyanúgy megállják a helyüket, mint a férfiak.

Elég, ha egyszer vesznek részt a katonai kiképzésen

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) kiképzés 2020. július elsejétől elérhető a kormány munkahelyteremtő programjának a részeként. A lehetőséget elsősorban azok az álláskeresők vehetik igénybe, akik a koronavírus miatt veszítették el munkahelyüket. A nógrádi zászlóalj tavaly négy helyszínen összesen 120 speciális tartalékos képzését kezdte meg. A katonák felkészítése három blokkban zajlik, egy hathetes alapkiképzést követ két speciális lövész szakfelkészítés, kiképzés. Emiatt például Jele Henriettának nem kell újra részt vennie az önkéntes területvédelmi tartalékosok (ÖTT) kiképzésén, elég az úgynevezett ismeretfelújító képzéseket elvégeznie. Ennek értelmében bármilyen olyan feladatot elvállalhat, amit a honvédség vezetése meghirdet az ÖTT-s katonák számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában