Juhállomány

2021.04.04. 11:30

Ritkán kerülnek a húsvéti fogások közé a nógrádi juhászatokban nevelt bárányok

Szűkebb hazánk juhászataiban úgy időzítik az ellést, hogy a nagyobb ünnepekre, elsősorban húsvétra közel húsz kilogrammos bárányokat neveljenek. A felvásárlók ugyanis ezeket a példányokat veszik át, mivel ilyenkor a leggyengébb az állat húsa. A gazdák azt tapasztalják, hogy hazánkban ritkán kerül bárányhús az ünnepi asztalra, elsősorban külföldi piacon értékesítik az itthon nevelt állatok jelentős részét.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Nemtiben az önkormányzat 2015-ben vette meg a községben működő gazdaságot, épületekkel, gépekkel és állatokkal együtt. Azóta a közmunkaprogram keretében nevelik a juhokat.

– Elsődleges célunk az volt, hogy munkahelyeket biztosítsunk a helyieknek. Jelenleg hatan dolgoznak a juhászatban – tájékoztatott Széll Istvánné polgármester. Hozzátette: – Személy szerint nagy problémának tartom, hogy a falusi emberek napjainkban nem tartanak állatokat. Az otthon nevelt állatok húsa ugyanis sokkal jobb minőségű, mint amit a boltban vásárolunk. A tanyán fontos, értékteremtő munkát végzünk.

Mint mondta, a legutóbbi adatok szerint jelenleg 107 anyajuh és két kos alkotja a nyájat. Az ellést úgy időzítik, hogy a nagyobb ünnepekre, karácsonyra és húsvétra megfelelő méretű bárányokat neveljenek. A gazdaságban nem ritka az ikerellés, sőt tavaly hármas ikrek is világra jöttek, és nagy örömükre mindhárom jószág életben maradt.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Bevételünk a fiatal állatok eladásából és a gyapjúból van. Legutóbb igen jó áron vették át a bárányokat, kilónként 1180 forintot fizettek érte – közölte a polgármester, aki azt is elmondta: – Mivel a juhok állománya országos szinten lecsökkent, így az anyajuhok után járó állami támogatás és a felvásárlási ár emelkedésére számítunk.

A Nagylóchoz közeli Apácapusztán már több mint húsz éve működik Annus Dezső és családja juhászata. A gazdaság közel ötszáz birkát számlál, mindig is ennyi állatot tartottak.

– Aki szereti a birkahúst, megkeres bennünket. Azonban mivel húshasznú bárányokkal foglalkozunk, felvásárló viszi el tőlünk a példányokat, elsősorban Törökországba és Olaszországba. A koronavírus miatt az olasz piacra jelenleg nem szállítanak – fogalmazott Annus Dezső, a juhászat vezetője. – Mindig arra törekszünk, hogy a bárányok elérjék a karácsonyi, illetve a húsvéti értékesítésig a két-három hónapos kort, illetve az értékesítéshez szükséges súlyt. Az ünnepek körül kicsit magasabb bevételre számíthatunk, de általánosságban körülbelül ezer forint a bárányok kilónkénti ára.

Mint mondta, eddig szerencsére még egyszer sem fordult elő, hogy nem tudták értékesíteni a fiatal állatokat. A gyapjút azonban tavaly nem lehetett eladni, nem volt rá kereslet. A következő birkanyírás hamarosan aktuális lesz, április végén, május elején szoktak rá sort keríteni.

– A családunkban mindenki szereti a bárányhúst, húsvétkor tűzdelt sültként kerül az ünnepi asztalra. A nyírások alkalmával pedig bográcsos készül belőle – tájékoztatott Annus Dezső, hozzátéve: – A bárányok és a juhok húsa hazánkban nem annyira kedvelt, annak ellenére, hogy nagyon egészséges, tele van vitaminokkal és könnyen emészthető. Napjainkban azonban a különböző gasztronómiai irányzatoknak és különféle recepteknek köszönhetően egyre inkább nő a kereslet iránta.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Évtizedes mélyponton az állomány

A KSH adatai alapján hazánkban 2020. december elsején tizedével kevesebb juhot tartottak az egy évvel korábbinál. Ugyanennyivel csökkent a felvásárolt mennyiség is, míg az ára 15 százalékkal emelkedett. Tavaly decemberben Magyarországon a juhállomány 944 ezer, az anyajuhoké 754 ezer volt. Előbbieké 11, utóbbiaké 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezzel évtizedes mélypontra csökkent. Tavaly a vágójuh kilónkénti 958 forintos felvásárlási átlagára 15 százalékkal emelkedett, felvásárolt mennyisége 13 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. Szűkebb hazánkban 2018-ban megközelítette a 22 ezret a juhállomány, ez a szám az elmúlt év decemberében már csak 15 és fél ezer volt. Ennél kevesebbet csak négy megyében – Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas – tartottak számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában