ásó, kapa, nagyharang

2021.04.14. 07:27

Nógrádban is rengeteg esküvő esik áldozatul a koronavírus harmadik hullámának

A koronavírus-járvány megjelenése miatt már az elmúlt évben is sok jegyespár az esküvő elhalasztása mellett döntött. Az idei szezon talán még az előző évinél is bizonytalanabb, vannak, akik már többször is módosították a nagy nap időpontját, és egyáltalán nem biztos, hogy idén nyáron kimondják a boldogító igent.

Gulyás Edina

A tavalyi év első negyedévében megduplázódott az anyakönyvvezetők elé állók száma hazánkban, az előző esztendő azonos időszakához képest. Ez a folyamat Nógrád megyében is megfigyelhető volt, aztán a járvány miatti korlátozások visszafogták a növekedést. A statisztikai adatok szerint azonban 2020-ban összességében többen mondták ki a boldogító igent, mint egy évvel korábban. A szolgáltatók tapasztalatai alapján azonban elmondható, hogy sokan csak szűk körben tartották a menyegzőt, és nem csaptak világra szóló lakodalmat.

– A járványt megelőzően sokkal több időpont volt foglalt a naptárban az esküvői szezonban, mint idén – fogalmazott Bene Piroska bátonyterenyei anyakönyvvezető, hozzátéve: – Teljes a bizonytalanság a jegyespárok körében, éppen ezért legfeljebb egy-másfél hónappal korábban jelzik hivatalunknál a házasulási szándékukat. Ezzel szemben a vírus megjelenése előtt akár már a nagy napot megelőzően egy évvel lefoglalták az időpontot.

 

Mint mondta, úgy ítéli meg, hogy valószínűleg kevesebben fognak anyakönyvvezető elé állni idén. Akik mégis úgy döntenek, hogy összekötik az életüket, szűk körű szertartást tartanak. Egyre többen esküdnek hétköznap, csak a tanúk és a közeli családtagok jelenlétében mondják ki a boldogító igent.

– Az a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, hogy nem lehet előre látni, mikor lesz vége. Sok fiatal pár tőlünk remél választ, de semmit sem tudunk nekik mondani, nem lehet tervezni. Most, április közepén nem látjuk, hogy mi lesz a június elejére tervezett lakodalmakkal – tájékoztatott Halasi Erzsébet, a megyénkben egyik legnépszerűbb esküvői helyszínt biztosító Bárna-Vad Kft. képviselője.

– Az elmúlt év márciusában készült el a 120 vendég befogadására alkalmas rendezvénytermünk, aztán megjelent a vírus. A lefoglalt nyári rendezvényeinkből sokat lemondtak. Volt olyan pár, amely háromszor módosította az időpontot, és még mindig nem biztos, hogy megtartják az esküvőt.

Mint mondta, a kormány által biztosított bértámogatás segítséget jelent. Azonban így is elveszítettek egy alkalmazottat az elmúlt évben. Az még kérdés, hogy a zsúfoltabb nyári időszakban beugró kisegítőket tudják-e foglalkoztatni. Már minden hétvége le van foglalva a nyári hónapokra, abban bíznak, hogy a lekötött rendezvényekből nem mondanak le egyet sem.

Volt még olyan időszak, amikor nem fedte maszk a szerelmesek mosolyát
Fotó: NMH

– A forgalom nélküli időszakban a ház apróbb felújításaira, az udvar és a környezet rendbetételére, szépítésére fordítottunk nagyobb figyelmet. Asztalokat csiszoltunk, füvet vetettünk, kerítést javítottunk. Az addig elmaradt vagy halogatott munkákra sikerült időt szakítanunk – hangsúlyozta Halasi Erzsébet, aki arról is beszámolt, hogy tartják a kapcsolatot az esküvők és más rendezvények lebonyolítását segítő szolgáltatókkal. A zenészekkel, a vőfélyekkel, a dekorosokkal is igyekeznek egymást erősíteni, hiszen sokan más területen kénytelenek most boldogulni a megélhetés miatt. A túlélés a legfontosabb cél ebben a nehéz időszakban.

A zeneiparban is várják már a lagzikat

– Tavaly szeptember végén zenélhettem utoljára esküvőn, azonban a lefoglalt 24 rendezvényből 11-et lemondtak. Októbertől pedig minden rendezvény elmaradt – fogalmazott DJ Jones esküvői lemezlovas. A téli időszakban bevételt jelentő különféle céges bulikat, a karácsonyi, a farsangi és a jótékonysági bálokat sem lehetett megtartani. Mint mondta, a kényszerpihenő alatt olyan feladatokkal foglalta el magát, amelyeket már régóta halogatott. Megújította a zenei palettáját, rendbe tette a mappáit, fejlesztette fény- és hangtechnikai eszközeit. – Bízok abban, hogy amikor véget ér a járvány, minőségi szolgáltatást nyújthatok majd a megrendelőknek. Számomra könnyebb volt átvészelni ezt az időszakot, több lábon állok. Azonban tudom, hogy akik csak ebből élnek, nagy bajban vannak, mert fél éve szinte semmi bevételük sincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában