felkészülés

2021.04.09. 14:58

Nógrád megyében is online tanulnak közlekedni a diákok

A járványhelyzetre való tekintettel online, a KRÉTA-felületen lesz elérhető az általános iskolások számára tervezett közlekedési alapvizsga. Ennek a célja, hogy akár az iskolában tanórákon, akár otthon a tanulókat felkészítsék a hétköznapi forgalomban való biztonságos, önálló közlekedésre.

F. O.

Közlekedéstudományi Intézettel

Forrás: NMH

A vizsga a 4–7. osztályos tanulókat érinti majd, de a gyakorlófeladatokat már most bárki kitöltheti a világhálón.

Nagy Kálmán, a Salgótarjáni Tankerületi Központ szakmai vezetője lapunknak elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv az iskolában tanítandó tartalmak között rögzíti a közlekedési ismereteket is. Ugyanakkor nincs olyan jogszabály, ami kötelezővé tenné a diákok számára az úgynevezett közlekedési alapvizsga letételét.

– A közlekedési kultúránk javítása érdekében nagyon fontos, hogy a gyermekeinket időben felkészítsük a mindennapos közlekedésre, hiszen a többségük felső tagozatban már szülői kíséret nélkül, egyedül jár iskolába – fogalmazott a tankerületi központ szakmai vezetője.

Hozzátette: az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos civil szervezetekkel, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Közlekedéstudományi Intézettel összefogva készítette el a Közlekedő kisokos című munkafüzetet, amit az előző két tanévhez hasonlóan idén is eljuttatott az összes magyar általános iskolába.

Mint mondta, annak érdekében, hogy a gyerekek számot adhassanak felkészültségükről, a KRÉTA-rendszeren keresztül lehetőség volt egy kérdéssor kitöltésére március 1-je és 12-e között. Akik most lemaradtak róla, április második felében tehetnek kísérletet a feladatsor megoldására.

Tanúsítványt is kap, aki végzett

Az általános iskolás diákok számot adhatnak tudásukról a biztonságos közúti közlekedést illetően. Legalább nyolcvanszázalékos eredményt kell elérnie a tanulóknak a sikeres vizsgához, ami után tanúsítványt kapnak. Ez a megmérettetés a 4. és az 5. évfolyamon „elvárt”, a 6. és a 7. évfolyamon pedig ajánlott. Április 19-e és 30-a között lehet nekifutni legközelebb, de nem árt felkészülni, mert március elején hetente csak egyszer lehetett próbálkozni a KRÉTA-felületen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában