lakhatás

2021.04.28. 17:28

Megyeszerte megugrott a nyaralók és a hétvégi házak iránti kereslet

Nógrád megyében is egyre többen vásárolnak nyaralókat, hétvégi házakat. Jelenleg nagy a kereslet az olyan ingatlanok iránt, amelyek hosszú távon is alkalmasak a lakhatásra. Népszerű helyszínnek számít Salgótarján, Rétság és Pásztó környéke.

Lászlók Judit

A világjárvány miatt tavaly nyáron ugrott meg a hétvégi házak iránti kereslet

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Lomen Pál, a rétsági Lomen Ingatlaniroda vezetője elmondta, hogy a pandémia miatt az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a hétvégi házak iránt a térségben. – Az agglomeráció közelsége miatt rengetegen költöznek ki a fővárosból Rétságra és annak környékére. Népszerű helyszínnek számít Bánk, Diósjenő és Nőtincs is. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a budapesti ingatlanárak elég magasak, azonban Nógrád megyében már egy több generáció számára alkalmas, kerttel rendelkező családi házat is meg tudnak vásárolni jó áron az érdeklődők – tette hozzá.

Lomen Pál szerint a vevők számára fontos szempont a főváros, a tavak és a fürdőhelyek közelsége, valamint a különböző szolgáltatások elérhetősége, amikor ingatlant keresnek.

– Nagy a kereslet a téliesített nyaralók iránt, ugyanis ezek alkalmasak az életvitelszerű lakhatásra. Ezek az ingatlanok általában gyorsan és jó áron is kelnek el. A négyzetméterárak 180–200 ezer forint körül mozognak Rétság környékén, persze ez függ attól is, hogy mennyire karbantartott és felszerelt az épület. Egy átlagos 80 négyzetméteres, kertes nyaraló 14–15 millió forintért található, de az extrákkal felszerelt házak ettől drágábbak – hangsúlyozta Lomen Pál.

Glöckl Ferenc, Diósjenő alpolgármestere megerősítette, hogy az elmúlt években egyre többen vásároltak ingatlant a faluban, így öt év alatt a tizedére csökkent az eladó házak száma. A község üdülőövezetében a nyaralókat manapság már többen lakóházként használják.

A világjárvány miatt tavaly nyáron ugrott meg a hétvégi házak iránti kereslet
Fotó: L. B. / NMH

Juhász Tibor, az Otthon Centrum Ingatlaniroda salgótarjáni vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg nem szerepel a kínálatukban üdülő, ugyanis mindegyiket sikerült eladniuk.

– Tavaly nyáron ugrott meg a kereslet a hétvégi házak iránt. A világjárvány miatt ugyanis felértékelődtek a tavak közelében lévő zárt udvaros ingatlanok. Keresettebbek lettek a kisebb településeken lévő családi és a víkendházak is. A négyzetméterárak között elég nagy a szórás, hiszen ez függ a nyaraló állapotától és a helyszíntől is – mondta Juhász Tibor.

A salgótarjáni irodavezető szerint megfigyelhető, hogy a távmunka miatt a korábbiaktól eltérően, még többen költöztek ki a nagyobb városokból.

Továbbá kifejtette, hogy bár az elmúlt években történt egy 20-30 százalékos ingatlanár-emelkedés a megyében, még így is kedvező áron lehet lakáshoz jutni.

Tahu Sándorné, a Balla Ingatlaniroda irodavezetője szintén arról számolt be, hogy Pásztó és Salgótarján környékén is nagy igény van a nyaralókra. Az előző évek átlagához képest sokkal több üdülőt tudnak értékesíteni.

– A karbantartott, téliesített hétvégi házak árai 5-10 millió forint között mozognak a térségben. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a kevésbé jó állapotúakat is megveszik, amelyeknek az értéke ez alatt van. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vevők többsége a fővárosból érkezik, de érdeklődnek más megyékből is – mondta Tahu Sándorné.

Hozzátette: számukra kiemelten fontos szempont a panoráma, a kert és a vízpart közelsége.

A vásárlást követően akár heteket, hónapokat is itt töltenek, de olyan is előfordul, hogy végleg beköltöznek a házba. Azonban akadnak vevők, akik a kisebb településeken található és kedvező áron megvásárolható házakat alakítják át nyaralóvá.

Telek és üdülőkomplexum is keresi új gazdáját

Az ingatlan.com kínálata alapján Pásztón 232 millió forintért egy egész birtok megvásárolható. A leírás szerint a saját tóval és kemencével is rendelkező rönkház pihenésre és szórakozásra is alkalmas. Szuhán két üdülőkomplexum is eladó. Az egyik több mint 68 millió forintba kerül, ahol több különálló vendégház és egy közösségi térként funkcionáló épület is áll. A másik üdülőcentrumot már 84 millió forintért kínálják, amely nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Bánkon 13,5 millió, Ráróspusztán 8,7 millió, Nézsán pedig 11 millió forintért árulnak víkendházakat, míg telkeket ennél is olcsóbban lehet vásárolni a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában