minőség

2021.04.26. 06:50

Megjelentek az első hazai zöldségek a nógrádi piacokon

Emelkedett a tavalyi évhez képest a magyar zöldségek ára a koronavírus, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Az üzletekben már kapható a hazai paprika, paradicsom és saláta, de van, ahol eper is.

Nagy Orsolya

Salgótarján, Piac. Oláh Tiborné. 20210421 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Megjelentek az első hazai zöldségek szűkebb hazánk piacain és a boltok polcain.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke portálunknak elmondta, hogy már kapható a fóliás és üvegházi zöldségek közül például a paprika, a paradicsom, a retek, az uborka, a fejes saláta, a zöldhagyma és a sárgarépa is.

– A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek, várhatóan a következő hetekben arányaiban csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata. Az pedig nem is kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot – közölte Szandai József, aki arra biztat mindenkit, hogy válasszák az itthoni termékeket, segítve ezzel a magyar gazdákat.

A retek, a fejes saláta, az uborka friss szedésből is kapható a salgótarjáni piacon
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A megyei szervezet elnöke kitért arra is, hogy a növényházi termőfelületen közel 400 ezer tonna friss, ízletes zöldséget állítanak elő a magyar zöldségkertészek, akik a termőterület meghatározó részén már biológiai növényvédelmet használnak, hogy minél egészségesebb termékeket kínálhassanak a fogyasztóknak.

A települések mezőgazdasági közmunkaprogramjai során termelt zöldségek közül is vannak olyanok, amelyek már kaphatók.

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere elárulta, hogy a fólia alatt van egyebek mellett újhagyma, retek és saláta is.

– A helyi óvodások például a napokban kaptak a retekből, amelynek nagyon örültek, hiszen nemcsak finom, de mindenféle vegyszertől mentes. Több termés egyébként sokkal hamarabb is lett volna, csak sajnos az időjárás közbeszólt. Ráadásul több alkalommal volt talaj menti fagy, nekünk pedig nincs arra lehetőségünk, hogy fűtsük a fóliákat – fejtette ki Markó Róbertné, aki reméli, hogy hamarosan tényleg beköszönt a tavasz és lesz több zöldség is, így például paprika vagy paradicsom.

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője kiemelte, hogy a koronavírus és az időjárás sem kedvezett a piacnak, így mindennek mintegy húsz százalékkal emelkedett az ára. Kapható már egyebek mellett paprika, kelkáposzta, saláta, paradicsom, uborka, de már eper is.

Mint mondta, a hazai termékeket igazán kedvelik a vásárlók, de a minőség is fontos a számukra. Az év első zöldségei egyébként mindig drágábbak és az ízük sem az igazi, de folyamatosan érkeznek majd a magyar áruk.

Megdrágultak a hazai termékek is

A salgótarjáni piacon bőséges a választék a hazai termékek közül, ugyanakkor a helyi árusok csalódottak, mert a járványügyi helyzetben kevesen látogatják a vásárcsarnokot. A paradicsom átlagosan 800 és 1200 forint között mozog, a paprika darabja körülbelül 150–160 forint, de van, ahol egy kiló 650–700 forintba kerül. A retek ára is emelkedett, amelyet most 300–350 forintért vásárolhatnak meg a környékbeliek, míg a salátát hozzávetőlegesen 250 forintért. Az eladók szerint számottevően emelkedtek az egészséges finomságok árai az elmúlt év során, de remélhetőleg majd csökkenni fognak és a koronavírus után újra sok vásárlót vonz majd a piac, amelyet egyébként hamarosan fel is újítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában