Diósjenő

2021.04.16. 15:05

Megalkotta élete legfontosabb művét a nógrádi helytörténész

Nyugat-Nógrád helytörténésze, Végh József nemrégiben jelentette meg Állj be, Berci, katonának! – ’48 emlékezete Nyugat-Nógrádban című művét. A helytörténésszel élete legfontosabb munkájáról beszélgettünk.

Lászlók Judit

Fotós: Hüvösi Csaba

– Miről szól pontosan a könyv?

– A könyv három fejezetből áll. Az elsőben a szabadságharc jeles nyugat-nógrádi személyiségei szerepelnek. Köztük olyan kiválóságok, mint a romhányi Bereczki Máté, aki a márciusi ifjak egyike volt, a bécsi forradalomban részt vevő Szontagh Pál, Nagy Iván, tudós történész, Krúdy Kálmán, aki nem tudott belenyugodni a szabadságharc elbukásába és gerillacsapatot szervezett, valamint Szrsen András, a közhonvéd, akinek mindkét lábát ellőtték a váci csatában, de mégis példamutató életet élt Pencen. A második fejezet a szabadságharc eseményeit vonultatja fel községenként. Hozzá kell tennem, hogy ez a rész nem csupán a mai Rétsági járás huszonöt települését tartalmazza, ugyanis abban az időben még hozzá tartozott Rád, Penc, Kosd, Verőce, Kismaros és Kisoroszi is. A térség kétségkívül legjelentősebb katonai eseménye az 1849. július 17-én lezajlott rétsági csata volt, de megismerhetjük a könyvből a falvak honvédeinek névsorát és a helyi eseményeket is. Emellett olyan kérdésekre is választ kapunk, mint hogy miért lett Kossuth Lajos Diósjenő tiszteletbeli bírája, miért hordhattak a település leventéi különleges vörös sipkát, hogyan fogadták Ferenc Józsefet Nagyorosziban, illetve hogyan került Kossuth unokahúga az egykori mezővárosba. A harmadik rész Petőfi Sándor nyugat-nógrádi kapcsolatait gyűjti össze. Pencen négyszer is járt, hiszen aszódi iskolásként meglátogatta az itt élő osztálytársait, valamint anyai nagynénje, Hrúz Éva is itt szolgált egy család házvezetőnőjeként. Diósjenőhöz egy iskolai barátság szálai kötik, míg Nagyorosziban élt Kuppis Vilmos katonabarátja, akihez két verset is írt.

– Volt valamilyen célja a kötet elkészítésével?

– 1848 sok más nemzet számára csak egy szám. Nekünk, magyaroknak azonban sokkal több annál. Egy jelkép, egy szimbólum, egy értékmérő pont és egyben támasz is. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítójává, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. A szabadságharc emlékezete máig élénken él a köztudatban. Március 15-e az egyik legfontosabb ünnepünk, amelyet nem lehetett kiirtani az emlékezetből a fél évszázados elhallgatás után sem. Itt Nyugat-Nógrádban minden falu érintett volt a forradalommal kapcsolatban, így van mire emlékeznünk.

Végh József kötetéből kiderül, a régió minden faluja érintett volt a forradalomban
Fotó: H.Cs. / NMH

– Ki támogatta a munkásságát?

– Ezt a könyvet tartom a helytörténészi munkálkodásom legfontosabb művének. Éppen ezért arra gondoltam, hogy színes nyomtatásban és kemény borítóval kell megjelennie. Bár magánkiadásról van szó, jelentős támogatást kaptam Kalocsai Attilától, a diósjenői önkormányzat egyik képviselőjétől. Ő ugyanis a fel nem vett tiszteletdíja terhére nyújtott segítséget.

– Tervez könyvbemutatót tartani?

– Természetesen. Amint a járványügyi helyzet megengedi, minden, a műben megemlített faluba ellátogatok és bemutatom az alkotást.

– Milyen köteteket tervez még kiadni a közeljövőben?

– Mióta nyugdíjba mentem – bár továbbra is a penci múzeum vezetőjeként tevékenykedem – főállású helytörténész lettem. Sorra jelennek meg a könyveim. Nagyon jónak tartom az Agrárminisztérium Hungarikum kiírását, amely lehetővé teszi a helyi értékek közzétételét. A tavalyi év pályázatának köszönhetően négy településen nyertünk el támogatást a helyi értékek bemutatására. Az idei tenderre pedig öt község jelentkezett a közreműködésemmel, és reménykedünk azok sikerében. Hozzá kell tennem, hogy mindez csak úgy valósulhat meg, hogy az érintett településekről már hosszú évtizedek óta gyűjtöm az adatokat, történeteket. Jelenleg a nyomdában van a penci bor és szőlő történetét feldolgozó kötetem, amely hamarosan a múlt évi penci értéktár folytatásaként lát majd napvilágot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában