önzetlen segítség

2021.04.24. 06:55

Járványhelyzetben sem engedik el a rászorulók kezét a megyei önkéntesek

Nem állt meg a civil szervezetek segítő munkája a pandémia hatására, de lényegesen átalakult. Másfajta segítségre van manapság szüksége a rászorulóknak, mint a járvány megjelenése előtt. Erről beszélt portálunknak Szabó Péter, a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint a Nógrád Ifjúságáért Gyermek és Ifjúsági Alapítvány vezetője.

Fodor Orsolya

Szabó Péter több civil szervezetben önkéntes, illetve munkatárs. Portálunk megkeresésére elmondta, hogy mik azok a gondok, amikkel jelenleg szembe kell nézniük, és hogyan oldják meg ezeket.

– A Nógrád Ifjúságért Alapítvány az a civil szervezet, ami a megyénkben szervezi a rászoruló fiatalok ingyenes vakációztatását Salgóbányán. Sajnos az elmúlt időszakban nagyon kevés rendezvény és a gyermekeket érintő üdültetési lehetőség adódott. Fontos feladatunk azonban, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat hozzásegítsük olyan programtáborokhoz, amelyek előnyösen hatnak a fejlődésükre – mondta el portálunknak a szervezet vezetője.

Szabó Péter (balra) egy rendezvényen. Az alapítvány fontos feladata, hogy élményekhez segítse a gyerekeket | Beküldött fotó

Hozzátette: az elmaradt vakációkra szánt összeget félretették a koronavírus-járvány utáni időszakra. Amint lehetségessé válik, a gyerekek újra élvezhetik a gyönyörű környezetet, az uszodát, a tekepályát és a számukra rendezett programokat.

Szabó Péter arra is kitért, hogy tíz komplett számítógép érkezik Amerikából a Vöröskereszt közreműködésével. Mindemellett ruhákat is szoktak gyűjteni a rászoruló családoknak.

– A Nógrád Ifjúságáért Alapítvány működteti a család esélyteremtő önkéntes házat, aminek én vagyok a vezetője. Legutóbb – kifejezetten a pandémia miatt – a megye hat kistérségében a leginkább rászorult bölcsődéknek vittünk hozzávetőleg 900 ezer forint értékű adományt. Ezek leginkább fertőtlenítő- és tisztálkodószerek, védőfelszerelések, maszkok, immunerősítő gyógyszerek és vitaminok voltak – mondta Szabó Péter. – Három héttel ezelőtt zárult le az adományozás. Ki kell emelni Nagy Péter munkatársunkat, aki lényeges szerepet töltött be, mert ő szervezte meg az egész művelet logisztikáját!

Mint mondta, nemrégen Bátonyterenyén a Mesekert bölcsőde játszóterét újították fel. Lefestették a kinti játékokat, homokot vittek és járdalapokat is lefektettek.

Amennyire a járványhelyzet visszafogja a rendezvényeket, úgy a karitatív tevékenységre sokkal nagyobb az igény. A települési és kisebbségi önkormányzatok mellett sok olyan partnerszervezetük van, akik a hátrányt szenvedettek érdekvédelmi képviseletét szolgálják.

– Segítünk azoknak a szülőknek is, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. Sokszor ők jelentősen rászorulnak a segítségünkre. Ez egy folyamat, az egyszeri segítség nagyon fontos, de nem elegendő. Az egész lényege: az esélyegyenlőség és integráció szempontjából – ami a mi filozófiánk – tudást adni a legrászorultabbaknak. Meg kell tanítani őket pénzzel is bánni és beilleszkedni a társadalomba. Ez a legfontosabb feladat a szervezetünk számára – mondta.

Önkéntesekkel – akik sokszor pedagógusok – bekapcsolódnak az oktatásba és például az érettségire való felkészítésbe is. Némely esetben az elzárkózás és a járványhelyzet miatti bürokrácia megnehezíti a tevékenységüket, de mindig találnak valami megfelelő megoldást.

Gondokkal küzdenek az állatvédők

Klenócki Viktória, a Mentőöv Állatvédő Egyesület munkatársa portálunk megkeresésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány nagyban befolyásolta a munkájukat, mind a finanszírozás, mind az örökbefogadás terén. Az adományok teljesen lecsökkentek és mára már egyik napról a másikra élnek. A tárgyi felajánlások is minimális szintre estek vissza, bár anyagi támogatás néha még érkezik. Kizárólag magánszemélyek segítik a szervezetüket és csak azok, akik korábban is nyújtottak valamilyen hozzájárulást a működésükhöz. Tavaly tavasszal még nem volt problémájuk, de ősztől jelentősen romlott a helyzet. Négy aktív taggal működik az alapítvány, menhellyel viszont nem rendelkeznek, azért a befogadásra váró állatokat elsősorban a munkatársak otthonában helyezik el. Az alapítvány a legnagyobb közösségi oldalon teszi közzé a gazdára váró állatokat, mert más módon nem volt hatékony az örökbeadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában