az ünnep fénypontja

2021.04.03. 15:31

Így készítik a mennyeien finom húsvéti sonkát Nógrád megyében

Az ünnepi menü egyik elengedhetetlen kelléke a húsvéti sonka, azonban nagyon nem mindegy milyen minőségben kerül az asztalra. Bertóti Judit, vizslási étterem tulajdonos és Papp Gergő, karancsaljai konyhafőnök segítségével körbejártuk, hogyan készül a mennyeien finom húsvéti sonka.

Nool

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Nem telhet el húsvét sonka nélkül, azonban nem mindegy, hogy milyen sonkát veszünk és hogyan készítjük el az ünnepi ételt. Papp Gergő, karancsaljai konyhafőnök szerint, az egyik legfontosabb, hogy jó minőségű hagyományosan érlelt füstölt sonkát szerezzünk be.

– A páratlanul finom húsvéti sonka titka már a nyersanyag beszerzésénél kezdődik. Ha van rá mód, kerüljük a szupermarketekben kapható csomagolt, gyors-pácolt, ízfokozókkal teli készítményeket, inkább kistermelőtől vagy a helyi piacon vásároljunk, ugyanis a hagyományosan sóban pácolt, füstüléssel érlelt kötözött sonkának nincsen párja – javasolta a konyhafőnök.

Hozzátette: inkább legyen kevesebb, de minőségi sonka az ünnepi asztalon.

– Ahhoz, hogy ne legyen túl sós a húsvéti sonka, főzés előtti este érdemes beáztatni. Ezután egy nagyobb fazékban, hideg vízben, alacsony lángon, fedő alatt kezdjük el főzni, körülbelül két- három órán keresztül, de a főzőidő nagyban függ a sonka méretétől is. A főzővizét nem érdemes ízesíteni, hiszen a jó minőségű sonka, önmagában ízletes – mondta Papp Gergő, aki kiemelte, fontos, hogy a sonkát madzaggal együtt főzzük és csak fogyasztás előtt távolítsuk el róla, így szaftosabb, omlósabb lesz a végeredmény.

A konyhafőnök azt is elárulta, hogy a megfőtt sonkát, mindig a főzőlevében hagyjuk kihűlni, amit semmiképp se öntsünk ki, hiszen később felhasználhatjuk, például kellemes ízt ad a bablevesnek, de akár a tojásokat is megfőzhetjük benne. Miután a sonka teljesen kihűlt, kivesszük a vízből, majd felszeleteljük és ízlés szerint, zöldségekkel, tormával, valamint főtt tojással tálaljuk.

Ha már a tojásról szó esett, a karancsaljai konyhafőnök egy gyors vendégváró, a kaszinótojás receptjét is megosztotta olvasóinkkal.

Hozzávalók:

4 db tojás (közepes méretű)

A töltéshez: 1 evőkanál majonéz, 1 mokkáskanál mustár, 1 csipet só, 1 csipet szerecsendió (őrölt), 0.5 csipet feketebors (őrölt), 40 g vaj

A szószhoz: 2 evőkanál majonéz, 2 kávéskanál mustár, 2 evőkanál tejföl (20%-os), 1 kávéskanál citromlé, 1 csipet só, egy csipet feketebors (őrölt), egy csipet szerecsendió (őrölt), 1 mokkáskanál porcukor

Ha a töltelék nem elég sűrű, besamell martással érdemes sűríteni.

Időutazás a vidéki konyha világába

A jó húsvéti sonka vidéken a téli disznóvágás alkalmával kerül be a füstülőbe – vallja Bertóti Judit, az egyik vizslási étterem tulajdonosa, aki a hagyományos, tradicionális ízvilágra esküszik.

– A tökéletes húsvéti sonka elkészítésének gyakorlatáról déd- és üknagymamám családi receptje jut eszembe. Télen, disznóvágáskor a nyers combot nagy teknőbe rakták és bő sóban forgatták. Ezután vizet forraltak üstben, majd amikor visszahűlt ráöntötték a sonkára, hogy a só ráolvadjon. Két hétig pácolták ebben a sós vízben, naponta kétszer, reggel és este forgatták, locsolták a saját levével. Amikor letelt a két hétig akácfával füstölték, de valaki jobban kedvelte a bükkfát, más ízt adott neki – mesélte a vizslási étterem tulajdonosa, aki a sonka fűszerezésre is kitért.

A jó húsvéti sonka vidéken a téli disznóvágás alkalmával kerül be a füstülőbe | Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A családi recept szerint, a sonkáról a sót lekaparták, átmosták, majd hideg vízben feltették főni. A sonka tiszta vízben is megfől, de lehet hozzá tenni babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, de akár borókabogyót is, a bátrabbak pedig a fajéhas-csillagánizs ízkombinációt is kipróbálhatják. Sőt mi több, házi kolbászt is tehetünk a sonka főzővizébe, így egy igazán különleges ízvilággal tálalhatjuk a húsvéti asztalon – osztotta meg velünk Bertóti Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában