Gólyahír a koronavírus idején: a nógrádi védőnők munkáját is megnehezíti a tomboló világjárvány

A védőnői vizsgálatok és ellátás során a koronavírus-járvány hatására csökkent a személyes találkozások száma, ám ez az ellátást nem befolyásolja. A konzultáció már a legtöbb esetben más módon zajlik.

Fodor Orsolya

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha szükséges, akkor a tanácsadóban találkozhatnak a várandós kismamák és az anyukák a védőnővel, ha azt a helyzet feltétlenül indokolja. Ebben az esetben időpont-egyeztetés szükséges, mert a váróteremben csak a soron következő ellátott tartózkodhat.

A védőnői szolgálat is mindent megtesz a világjárvány visszaszorítására, ezért a személyes beszélgetések és családlátogatások helyett más módszereket – leginkább telefonos konzultációt – alkalmaznak. A bevált gyakorlattal szakítaniuk kellett, mert a biztonság szempontjából minimálisra csökkentették a találkozások számát.

Kacsó Katalin Melinda megyei vezető védőnő a portálunknak elmondta, hogy a területi védőnői ellátás rendjét meghatározó intézkedéseknek megfelelően a munkatársaik – Nógrád megyében is – a lehető legkevesebb találkozásra törekednek a gondozottakkal. Ezzel ugyanakkor nem hagyták el teljesen a védőnő-gondozott személyes konzultációját, mert erre még a jelen helyzetben is szükség van.

Családlátogatásra a járványhelyzet miatt csak a legindokoltabb esetben mennek Nógrád megyében a védőnők
Fotó: MTI

– Az új intézkedések értelmében a gondozás menetének a megbeszélése, a tanácsadás és az egyeztetés elsősorban telefonon, vagyis távolról zajlik. Családlátogatásra már csak a legindokoltabb esetekben kerítünk sort. Mindenkinek érdeke, hogy a lehető legkörültekintőbben járjunk el ezekben a nehéz időkben – fejtette ki Kacsó Katalin Melinda.

Hozzátette: a személyes találkozást feltétlenül igénylő esetekben az ellátás – lehetőség szerint – a tanácsadóban történik. Ide a kollégáik egyeztetett időpontra hívják be az érintetteket, hogy a váróteremben mindig csak a soron következő tartózkodjon. Ilyen például a védőoltás és a kötelező szűrővizsgálatok, amelyek rendjét nem érintette a változás. Az iskolai kampányoltások halaszthatók.

A vezető védőnő arra is kitért, hogy két gondozott között szellőztetést és fertőtlenítést is végeznek a munkatársai. Ezzel tudják biztosítani a megfelelő higiéniai feltételeket az ellátottak és a személyzet részére egyaránt.

A Nógrád megyében dolgozó védőnők – az egészségügyi-szociális szféra más területein dolgozókhoz hasonlóan – hónapok óta megfeszített erővel végzik munkájukat, helytállásuk, támogatásuk pedig nagy segítséget nyújt a várandós édesanyáknak és családoknak.

Ami a születések számát illeti, a Központi Statisztikai Hivatal 2020 első három negyedévre rendelkezésre álló adatai szerint Nógrád megyében többen születtek, mint az előző év azonos időszakában: a tavalyi első kilenc hónapban 1393 gyermek jött a világra a megyénkben, míg 2019 ezen időszaka alatt 1277 gyermek született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában