napenergia

2021.04.10. 06:52

Több tízezer háztartást láthatnak el energiával a Nógrád megyében termelő napelemek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) becslése szerint a Nógrád megyében termelő napelemek éves termelése megközelítőleg 35 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

Lászlók Judit

Forrás: MW

A hivatal számításai szerint a háztartási méretű rendszereknél 1000 kilowattóra/kilowatt/év (kWh/kW/év), a nagyobb rendszereknél 1440 kWh/kW/év termeléssel lehet számolni.

Az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott egy lakossági fogyasztónak a 2019-ben értékesített villamos energia átlagos mennyisége 2161 kWh/év volt. Ezek alapján a Nógrád megyében – a 2020. szeptember 30-i állapot szerint – termelő napelemek éves termelése 76 gigawattórára (GWh) becsülhető, ami átlagosan nagyjából 35 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

A MEKH tavaly szeptemberi adataiból látszik, hogy szűkebb hazánkban 1171 háztartási méretű napelemes kiserőmű (HMKE) van, aminek 9540 kW a beépített kapacitása. A HMKE méret (50 kW) feletti napelemes kiserőművekből pedig 107 található.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, hogy nemrégiben a szervezet alapító tagvállalata, a Greentechnic Hungary Kft. kivitelezésében valósult meg a Heliosys Hungary csoport újabb naperőmű-beruházása Bátonyterenyén. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a negyven 500 kW-os napelemes kiserőmű 20 megawatt (MW) teljesítménnyel tizenegyezer család teljes villamosenergia-ellátását biztosítja mintegy 30 éven keresztül. Szintén a szövetség hozta létre korábban a Balassagyarmat és Szügy között lévő 33 elemből álló, 16,5 MW-os napelemparkot is.

– Jelenleg óriási az érdeklődés a napelemrendszer telepítése iránt. Ez talán annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett az ezzel kapcsolatos támogatások száma. A kormány otthonfelújítási programjában is lehetőség van a támogatást a napelemrendszer kiépítésére fordítani – mondta Kiss Ernő. Hozzátette: az újonnan épülő lakásoknak pedig kötelezően kell 25 százalékban megújuló energiát alkalmaznia, amely az ötszázalékos áfatámogatással szintén kedvező opció lehet. Ráadásul – mint megtudtuk – június 30-ig még a szaldóelszámolásra is jogosultságot lehet szerezni.

Kiss Ernő kifejtette, hogy egy átlagos családnak 8,2 kW teljesítményű háztartási kiserőműre van szüksége, ha a fűtést is ezzel szeretnék biztosítani. Egy kW teljesítményű napelemrendszer ára körülbelül 350-400 ezer forint. Egy átlagos háztartásnak 2050 kWh az éves villamosenergia-felhasználása, amit már 1,5 kW kapacitású napelemmel is ki lehet váltani. Utóbbit már hat-hétszázezer forintból is meg lehet oldani. Emellett fontos tudni, hogy minél nagyobb egy rendszer, annál olcsóbb a költsége. Ezeknek a megtérülése a jelenlegi szaldóelszámolás mellett 8-10 év lehet.

Kiss Ernő szerint azonban nem mindegy, hogy hova telepítik a napelemeket.

– A napelem telepítése előtt készüljön egy alapos helyszíni felmérés. Ugyanis egy átlagos napelem súlya nagyjából 20 kilogramm. Egy szokásos családi ház éves áramszükségletének fedezéséhez jelenleg tíznél több napelemmel kell számolni, vagyis egy nagyjából 3000-4500 W-os elvárt teljesítményhez körülbelül 10-16 táblából álló rendszert kell feltelepíteni, amely megközelítőleg 17-28 négyzetméter területet fed le – ismertette a szövetség elnöke.

Hozzátette: ehhez társul még a vezetékek, a tartószerkezetek, az állványok és egyéb tartozékok általi pluszteher. Ez a tetőnek többletsúlyt jelent, így előzetesen fel kell mérni annak állapotát. Amennyiben a háztetőn nem lehetséges a napelemek elhelyezése, akkor sem kell lemondani a rendszer kiépítéséről. Megoldás lehet a terasz, a garázs vagy egy statikailag megfelelő melléképület teteje is, valamint elegendő szabad kertterület esetén a talajra helyezett rendszer is.

A HMKE esetében jelenleg még elérhető a szaldóelszámolás. Ennek keretében az elszámolási időszakra csak a HMKE által megtermelt mennyiséggel csökkentett villamosenergia-fogyasztás után kell megfizetni a forgalomarányos díjakat. – Ha többet termelt az elfogyasztott mennyiségnél, akkor azt a kereskedő megvásárolja. Az európai uniós szabályozás miatt ez az elszámolástípus a 2023. de­cember 31-e után létesített HMKE-k esetében már nem lesz elérhető.

Ezt követően már csak az a HMKE által termelt villamosenergia-mennyiség lesz elszámolható a fogyasztással szemben, amit a termelés időpontjában valóban elhasználtak – közölte MEKH Kommunikációs Önálló Osztálya.

Ettől függetlenül is számos tényező befolyásolja a napelemek költségét és megtérülését: a rendszer mérete, a berendezések típusa, a tető tájolása és dőlésszöge, a termelésből elfogyasztott villamos energia mennyisége, állami támogatás.

Növekszik a létesítmények száma

Utánajártunk annak is, hogy a háztartási méretű napelemes kiserőművek száma járásonként hogyan változik. A Balassagyarmati járásban 259, a Bátonyterenyeiben 109, a Pásztóiban 212, a Rétságiban 225, a Salgótarjániban 275, míg a Szécsényiben 91 efféle kiserőművet számlálnak a statisztika szerint. Az 50 kW feletti Nógrád megyei napelemes termelő kiserőművek darabszáma 2020. szeptember 30-ig 107 volt, amely 46 ezer 247 kW-t termel.

Ebből a Balassagyarmati járásban található 71, amelynek 32 ezer 375,4 kW a teljesítménye.

A Kötelező Átvételi Tarifa vagy Megújuló Energia Támogatási Rendszer támogatással rendelkező HMKE méret feletti, jelenleg még nem termelő Nógrád megyei napelemes kiserőművek száma 29, amelynek 110 ezer 612 kW a kapacitása.

Ebből öt a Balassagyarmati járásban található és 99 ezer 973 kW-t fog termelni.

A Bátonyterenyei járásban bár 19 hasonló erőmű van, de ennek csak 8 ezer 850 kW a beépített teljesítménye. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy évről évre növekszik ezen hasznos létesítmények száma szűkebb hazánkban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában