sajtvásár

2021.04.25. 16:55

Első alkalommal mérettették meg magukat a Nógrád megyei sajttermelők

Szűkebb hazánk termelőinek sajtkészítményeit értékelték képzett bírák szombaton az első megyei sajtvásáron és versenyen Béren, ahol a gasztronómia szerelmesei is számos helyi finomságot kóstolhattak meg.

Nagy Orsolya

Hagyományos és különleges sajtokat bíráltak tegnap a településen. Urbán Tibor, erdőkürti sajtkészítő, a rendezvény egyik főszervezője portálunknak elmondta, hogy hagyományteremtő céllal született meg az esemény, ahol a megye kistermelői és sajtkészítői lebíráltathatták termékeiket a Sajtkészítők Egyesületének képzett bíráival, és részletes képet kaphattak ezáltal az áruik minőségéről.

– Összesen nyolcvan terméket neveztek be zsűrizésre, amely során nyolc bíra értékelte a sajtokat. A legjobbak pedig arany, ezüst és bronzérmet kaphattak. Ezen kívül szűkebb hazánk termelői is lehetőséget kaptak, hogy megismertessék finomságaikat az érdeklődőkkel – közölte Urbán Tibor.

Sokan érdeklődtek az első alkalommal megrendezett sajtvásár és verseny iránt
Fotó: H. Cs. / NMH

Bánfi Anna, szervező és az eseménynek otthont adó vendéglátóhely tulajdonosa kiemelte, hogy fontos számukra, hogy támogassák a termelőket és minden olyan kezdeményezést, amely a megye jó hírét viszi.

Mint mondta, megtiszteltetés számukra, hogy náluk szervezték meg az első sajtversenyt.

Szűkebb hazánk gasztronómiájával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy még van hová fejlődni ezen a téren, de bízik benne, hogy a pandémia után mindenki lábra tud majd állni és felnőni a feladathoz.

– Közös összefogással akár egy gasztronómiai túrát is lehetne a jövőben szervezni. Ahhoz azonban, hogy ez a fejlődés bekövetkezzen és mindig jó minőséget tudjanak biztosítani a vendéglátósok kemény munka, szorgalom, kitartás és a szakma szeretete is kell – hangsúlyozta Anna.

A rendezvényen egyébként nemcsak sajtokat kóstolhattak az odalátogatók, de megyei termelők is bemutatkoztak finomságaikkal, így voltak például mézek, joghurtok és különféle hústermékek is. Ráadásul az étterem tulajdonosai egy egész malacot sütöttek a kulináris ízek kedvelőinek.

Zeke Tamás, pásztói termelő is kivonult a manufaktúrájában készített különlegességekkel, így például füstölt árukkal, sőt még a versenyre is benevezett néhány sajtjával. Elmondása szerint nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen fontos, hogy a megyei kistermelők megismerjék egymást.

Finomabbnál finomabb sajtokkal várták a termelők a látogatókat
Fotó: H. Cs. / NMH

Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum vezetőjének a bivalyból és szamárból készült száraz termékeit lehetett megkóstolni, így a sonkát, nemes penészes szalámit, kolbászt és szamárzsírt is.

– Ez az esemény elsősorban a helyi termelőkről, sajtkészítőkről szól és nagyon nagy megtiszteltetés, hogy minket is meghívtak. Lényeges, hogy az emberek megismerjék a megyei termelőket és az is, hogy a végfogyasztó megadja a visszaigazolást az áruról – fejtette ki Szalai Ferenc, aki szerint amennyiben a helyi igényeknek megfelelnek a helyi alapanyagokkal és termékekkel, akkor a későbbiekben tovább lehet azokat vinni és kiállni velük a világ elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában