Somoskőújfalu

2021.04.22. 13:24

Bemutatják a trianoni kort és a paraszti gazdálkodást

Életmódtanösvényt, gazdaudvart, látogatóközpontot alakítottak ki Somoskőújfaluban. A turisztikai fejlesztés fő célja az, hogy a látogatók megismerkedjenek a település életét megváltoztató trianoni békediktátummal – írja portálunknak eljuttatott közleményében a Somosi Környezetnevelési Központ.

Faragó Zoltán

Fotós:

Fotós:

A környezetnevelési központ TOP pályázat nyerteseként 259 millió forintból valósította meg a fejlesztéseket az Európai Unió és a magyar állam támogatásával. A nemrég véget ért fejlesztésektől azt várják, hogy a turisták hosszabb időt töltenek el a településen, az új szolgáltatások pedig munkahelyeket teremtenek.

A projekt fő eleme az életmódtanösvény, amely kialakításával és programcsomagjaival lehetővé teszi, hogy megismerkedjenek a település életét megváltoztató trianoni diktátummal, a határ módosításának körülményeivel és következményeivel, a 19–20. században a faluban élt Krepuska család történetével.

Ezzel együtt megismerik a település és a térség mai értékeit is. A falu főutcáján kialakított látogatóközpontban helyet kap a trianoni eseményekről és a Krepuska családról szóló kiállítás, a korszakot bemutató interaktív terem, a község néprajzi gyűjteménye. A közösségi tér időszakos kiállításoknak is helyet ad.

Molnár Zoltán, a környezetnevelési központ vezetője az interaktív tárlaton
Fotó: F.Z. / NMH

Nem messze a látogatóközponttól, a Dobó utcában lévő interaktív gazdaudvar a 19–20. század fordulójának gazdálkodását mutatja be.

Amint arról portálunk az évfordulón írt, Somoskőújfalu és Somoskő a trianoni döntés következtében négy évig volt Csehszlovákia része. A Népszövetségi Tanács 1924. február 15-i hatállyal csatolta vissza Magyarországhoz a községeket többéves tárgyalássorozat eredményeként, Krepuska Géza orvosprofesszor, Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. igazgatója és Auer Pál jogi szakértő közbenjárására.

Az Országgyűlés 2017-ben a Hazatért falu címet adományozta Somoskőnek és Somoskőújfalunak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában