beruházás

2021.04.18. 11:38

A helyiek nem látják jövőjét az eresztvényi erdei múzeumnak

A salgótarjáni önkormányzat több mint 624 ezer euró támogatásból alakítja át Mustó János emlékházzá azt az Eresztvény szívében magasodó emblematikus épületet, amelyet a helyiek Dornyay turistaházként ismernek. A közösségi oldalon a közelmúltban több városlakó is kiemelte, hogy sajnálná, ha a salgói örökség eredeti funkciója teljesen a múlt homályába veszne.

Palchuber Kinga

Egykor még az eresztvényi helyszínen étterem is működött Fotó: Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

Több mint nyolcvanéves múltra tekint vissza az eresztvényi épület története, amely 1935-ben dr. Förster Kálmán polgármester vezetése alatt nyitotta meg ajtaját. A II. világháború alatt Salgó menedékházként tartották számon, majd 1965-ben vette fel dr. Darnay-Dornyay Béla honismertető tudós nevét.

A Salgó menedékház egy 1959-ben készített felvételen (ma Dornyay Turistaház)
Fotó: Faragó László / Fortepan

A turistaház népszerű volt a távolabbról érkezők és a helyiek körében is, máig sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor az étteremben finomságokat és forró italokat lehetett fogyasztani. Sőt arra is, hogy egykor az épület közelében sípálya és felvonó is működött.

Egykor még az eresztvényi helyszínen étterem is működött
Fotó: Hüvösi Csaba

A valaha élettel teli ingatlan az 1990-es évek elején maradt üzemeltető nélkül, s évtizedeken át magányosan árválkodott. Fényét és pompáját fokozatosan veszítette el, állapota végül annyira leromlott, hogy sokan kísértet járta helyként emlegették.

A városi önkormányzat 2018-ban mintegy 40 millió forintért vásárolta meg a turistaházat, majd egy évvel később 30 millió forintból állagmegóvási munkálatokat – tetőcsere, a felső rész lezárása, ablakok megújítása, újrafestés, kamerák kihelyezése – is elvégeztetett rajta.

A megújításra és a funkcióval megtöltésre 2019 végén nyújtott be támogatási kérelmet a városvezetés a felvidéki Gács községgel közösen, egy határon átnyúló pályázati konstrukcióban. Nemrégiben közleményben ismertették ezen Interreg-pályázat részleteit, amely azonban sok helybéli nemtetszését váltotta ki.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A beruházástól a település vonzóbbá válását, a látogatók számának növekedését várják.

 

A tájékoztatás szerint a városvezetés több mint 624 ezer euró – mintegy 225 millió forint – támogatásból alakítja át Mustó János emlékházzá Eresztvény ikonikus épületét. A közösségi oldalon gyorsan terjedt a hír, s azok a véleménynyilvánítók, akiket számos szép emlék fűz a helyhez, elhamarkodott és átgondolatlan beruházásnak tekintik az átalakítást.

Többen arról írtak, hogy egy erdő közepén berendezett kiállítás nem szólítja meg a fiatalokat, sőt a látogatók számát sem igazán gyarapítja. Szerintük hiányzik a koncepcióból egy kávézó vagy egy étterem, amely elősegítheti a fenntarthatóságot is.

E gondolatok egyébként nem új keletűek, hiszen egy két évvel ezelőtti közgyűlésen a helyi Fidesz-frakció képviselői is felszólaltak a pályázat kapcsán.

– A városvezetés valójában nem tudja, mire hasznosítsa a turistaházat: a projekt céljánál a kulturális és a természeti örökség hasznosítása is összekuszálódott – mondták. Bár a frakció a Mustó-galériával és a Dornyay felújításával egyetértett, azonban hangsúlyozták: térben és időben nem egy helyen képzelik el.

Ennek ellenére a jelen tervek szerint interaktív művészeti kiállítást valósítanak meg a helyszínen, ahol teret biztosítanak majd kreatív műhelyek és kulturális események szervezéséhez is.

Az önkormányzat szerint a védett épület felújításával nem csak a romos állapotokat számolják fel, de új színt is adnak a háznak.

Eredeti funkcióját állítanák vissza

A helyi Fidesz-frakciót is megkértük, reagáljon a Dornyay turistaházat érintő beruházásra. – Támogatjuk a felújítást, de a tervezett funkcióval, mint ahogy két éve sem értettünk egyet, úgy most sem. Sajnálatos, hogy a városvezetés már megint a forráshoz igazította az elképzelést, s nem a valóban szükséges funkcióhoz szerzett támogatást. A turistaházat eredeti szolgálatába kellett volna visszaállítani, hiszen a salgótarjániak múltbéli pozitív élményei is ahhoz kötődnek – mondta Tolnai Sándor önkormányzati képviselő, hozzátéve:

– A fenntartható üzemeltetés, amelyet mindig célként hangoztat a városvezetés, sem lesz megoldható. A játszóház után egy újabb projekt, ami nincs végiggondolva. Valószínűleg hosszú távon a városnak kell majd fizetnie a működtetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában