Újabb adag vakcina érkezett: több mint 8500 embert oltanak be a héten megyénkben

A héten is folyamatosan érkeznek a különféle vakcinák szűkebb hazánk háziorvosaihoz, illetve az oltópontokra. Ezek több mint 8500 ember oltását teszik lehetővé.

Gerhát Karina

2021.03.04.-én Salgótarjánban Feketéné dr. Zeke Ildikó Megyei Tisztifőorvos osztotta a vakcinákat a körzeti orvosoknak. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

– Ezen a héten minden háziorvosi praxisban lehetőség nyílik a Pfizer-vakcinával való oltásra. A 60 év feletti korosztály számára, körzetenként 30 fő oltásához elegendő ez a vakcina. Ezeket vagy a háziorvosi rendelőkben vagy az oltópontokon adják be – mondta el portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tisztifőorvos hozzátette: csütörtökön szűkebb hazánk összes háziorvosi körzetébe megérkezett az újabb Sinopharm-oltóanyag szállítmány, amely praxisonként több mint negyven személy oltását teszi lehetővé. Azok a körzetek, ahol sok a regisztrált 60 éven felüli, Moderna-vakcinát is kapnak. Ezeken kívül még a Szputnyik V-oltóanyag is rendelkezésre áll a kórházi oltópontokon.

– A háziorvosi körzetekben ezen a héten megkezdődnek a második körös oltások is – Moderna- és Pfizer- vakcinákkal –, ennek köszönhetően több mint ötszázan már a második oltásukat is megkapják. A kórházi oltópontokon tovább folytatódnak a második körös oltások a Pfizer-BioNTech-vakcinával – tudta meg portálunk Feketéné dr. Zeke Ildikótól.

A megyei tisztifőorvos hozzátette: a Pfizer- és az AstraZeneca- oltóanyagok esetében módosultak a két oltás közötti időintervallumok. Ezek azonban már csak a március 1-je után beadott oltásokra érvényesek, akiknek még előtte kapták meg a vakcinát, azoknak az eredeti időkülönbséggel adják be a második oltást.

– Már az első adag beadása utána két-három héttel is elegendő védettséget nyújtanak a vakcinák ahhoz, hogy az illetőt megóvják a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedésektől. Ezért a háziorvosok és a kórházak is minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb regisztrált személy oltása megtörténjen ezen a héten – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában