érettségi 2021

2021.03.23. 13:49

Félnek a tanárok és a diákok Nógrádban: így befolyásolhatja a koronavírus az érettségi eredményeket

Közeleg az érettségire való felkészülés hajrája. A koronavírus-járvány miatt azonban továbbra sem találkozhatnak egymással a diákok és a pedagógusok. Minden segítséget megkapnak annak érdekében, hogy eredményesek legyenek, de ennek ellenére a tanároknak van némi félelmük a sikerességet illetően.

Gerhát Karina

A vizsgaeredmények akár a diákok jövőjét is nagyban befolyásolhatják

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója portálunknak elmondta: az összes középfokú intézményben folyik az online felkészítés az érettségire.

– Az már most is tapasztalható, hogy ezek hatékonysága közel sem olyan, mint a tantermi volt. Nem hasonlítható össze azzal, amikor a diákok és a pedagógusok egy légtérben vannak, a tanulók fel tudják tenni a kérdéseiket, a tanár pedig rögtön válaszol azokra. Gyakorlatilag a tanév 80 százaléka úgy telt el, hogy digitális oktatás zajlott. Ebből adódóan a legtöbb kollégámmal együtt úgy gondoljuk, hogy az érettségi vizsgák eredménye a korábbi évekhez képest rosszabb lesz. A diákok nem fognak úgy teljesíteni, ahogy azt szeretnék. Jelenleg erre számítunk, azonban nagyon reméljük, nem így fog történni, az élet rácáfol majd erre, és a végzősök hozzák a szokásos jó eredményeket – fejtette ki Baranyi Zoltán.

A főigazgató hozzátette: a kollégái kiégést, fásultságot tapasztalnak a diákok körében. Amikor tavaly márciusban életbe lépett az online oktatás, váratlanul ért mindenkit, azonban a hatékonyság érdekében minden tőlük telhetőt igyekeztek megtenni a tanulók is. Ősszel, amikor sokkal több új módszert, platformot használva oktatták őket, eleinte nagyon érdekes volt számukra, élvezték is. Sokan vettek részt az órákon, kevés volt a hiányzás.

Viszont mivel nincs személyes kapcsolat, gyakorlatilag egy géppel beszélnek – igaz, hogy látják az arcokat, hallják a hangokat, de az mégsem az igazi –, ezért az online oktatásnak mára már elmúlt a varázsa. A pedagógusok kivétel nélkül azt mondják, egyre több energiát kell belefektetniük abba, hogy megtartsák a diákok figyelmét. Azt tapasztalják: csökken az órákon való részvétel, mind a végzős, mind pedig az alsóbb évfolyamosok körében. Ez főleg az érettségi előtt álló diákok esetében elszomorító, hiszen nem érzik annak a súlyát, hogy a vizsgaeredményeik akár az egész további életüket is befolyásolhatják majd.

A vizsgaeredmények akár a diákok jövőjét is nagyban befolyásolhatják
Fotó: L. B. / NMH

Szigorú szabályok betartása mellett bizonyítottak

A veszélyhelyzetre való tekintettel fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődtek meg az érettségi vizsgák tavaly Nógrád megyében. A szigorú szabályokhoz minden diáknak és tanárnak alkalmazkodnia kellett. Az iskolák épületeiben már jóval a vizsgák kezdete előtt fertőtlenítő takarítást végeztek, de a számadás közben is folyamatos volt az ellenőrzés.

A tanárok valamennyi intézményben szájmaszkban és gumikesztyűben várták a tanulókat, akik az ünneplő öltözet mellé szintén védőfelszerelésbe bújtak. A maszk viselése senkinek nem jelentett gondot, és sokan kézfertőtlenítővel is felszerelkeztek. Az iskolák idén is mindent megtesznek annak érdekében, hogy növendékeik a lehető legbiztonságosabb körülmények között adjanak számot tudásukról.

Nógrád megyében az elmúlt esztendőben több mint nyolcszáz diák vizsgázott a rendhagyó intézkedések betartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában