megoldás

2021.03.04. 06:50

Mozgóárusok látják el a bolt nélküli nógrádi települések lakóit

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján szűkebb hazánk nyolc településén nincs egyetlen bolt sem. A helyiek az alapvető élelmiszereket mozgóárusoktól szerzik be, akik meghatározott napokon érkeznek a községekbe és házhoz viszik a portékáikat. Ez a megoldás sokszor kényelmesebb, mint elsétálni az üzletbe.

Gulyás Edina

20210129 Orci Kisboltokat támogató program indul hazánkban, erre 45 milliárd forintot szánnak. A somogyi kereskedők és a mobil ABC üzemeltetők kíváncsian várják a részleteket. Szájmaszkos kiszolgálás, s néhány udvarias szó: a mozgó boltokra a koronavírus járvány alatt is állandóan számíthatnak a kisebb falvak lakói. Az egyik kaposvári pékség öt mobil ABC-t üzemeltet, s közel 30 községet keresnek fel. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Hegedűs Erikát mozgóbolt árus

Fotó: Lang Róbert

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szűkebb hazánk nyolc településén nincs semmilyen kereskedelmi egység.

– Jelenleg nem üzemel bolt Szátokon. Falugondnoki szolgálat és mozgóárusok segítik a helyiek ellátását – tájékoztatott Pacsa Szilvia polgármester, hozzátéve: – Hétfőtől szombatig minden nap pékáru érkezik a községbe, szombaton különböző húsokat vásárolhatnak a lakók és több alkalommal is zöldséget, gyümölcsöt kínálnak autóikról a kereskedők. Ezenkívül a falugondnok segítségével a szomszédos településeken szerzik be azt, amire szükségük van a szátokiaknak.

A polgármester arra is kitért: az elmúlt időszakban már több vállalkozó is érdeklődött annak lehetőségéről, hogy boltot nyit a községben. Bíznak abban, hogy a Magyar Falu Program támogatásával ez hamarosan megvalósulhat.

Márkházán sincs semmilyen üzlet, de vasárnap kivételével minden nap már reggel fél hétkor megérkezik a friss pékáru a faluba. Egy pásztói pékkel van kapcsolatban a település vezetése, onnan szállítják a finomságokat.

– Hétfőn különböző alapvető élelmiszerekkel és háztartási felszereléssel megpakolva jön a mozgóárus, nála a tésztán és cukron kívül akár egészségügyi papírt és gyufát is lehet vásárolni – közölte Ipolyi János Lajos, a község első embere, aki azt is elmondta: – Kedden zöldséget és gyümölcsöt árulnak a faluban, szerdán pedig Sámsonházáról érkezik egy őstermelő, aki friss tejet szállít.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a járvány miatt jelenleg nincs orvosi rendelés a községben, a polgármesteri hivatalban azonban minden nap 11 óráig leadhatják gyógyszerigényüket a lakók, és még aznap házhoz szállítják azt. Ugyanez a helyzet a postával is. Egy műanyag táblát helyez ki a kapujára, aki szeretne ügyet intézni, és minden nap délelőtt megjelenik a községben a posta autója. Itt meg lehet ejteni a csekkek befizetését, a telefon feltöltését, a csomagfeladást és a pénzfelvételt is.

– Ez a megoldás főleg az időseknek kényelmes, nem kell sehova se menniük, cipekedniük, minden házhoz jön – fogalmazott Ipolyi János Lajos, hozzátéve: – Évek óta nincs üzlet a településen, nem nyereséges. Ugyanígy presszó és kocsma sem üzemel.

Kisecseten a kétezres évek elején bezárt a bolt, jelenleg a falugondnoki szolgálatot veszik igénybe a bevásárláshoz a helyiek.

– A járványt megelőzően hétfőn, szerdán és pénteken kisbusszal szállítottuk a közeli Romhányba bevásárolni a településen élőket, a pandémia alatt azonban a falugondnok hetente háromszor bevásárlólista alapján szerzi be a árukat. A gyógyszerkiváltás is ugyanígy történik – fogalmazott Pribelszki Tamás polgármester. Hozzátette: a közelmúltban egy piacteret alakítottak ki a faluban, aminek már a használatbavételi engedélye is megvan. Amint a járványhelyzet és az időjárás engedi, itt árusítani és vásárolni is tudnak majd a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában