veszélyhelyzet

2021.03.08. 12:04

Milliárdokról döntött: egymaga fogadta el Salgótarján költségvetését

A minap a város weboldalán tették közzé Salgótarján idei költségvetését. A veszélyhelyzet miatt elrendelt rendkívüli jogrend lehetőségeivel élve Fekete Zsolt szocialista polgármester egy személyben, a képviselő-testület véleményének kikérése nélkül döntött a sokmilliárdos büdzséről.

NMH-összeállítás

Városháza Salgótarján

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Mint arról röviden már beszámoltunk, a salgótarjáni városvezetés 11 milliárd 439 millió forint költségvetési kiadással és 6 milliárd 940 millió bevétellel, azaz 4 milliárd 499 millió forint hiánnyal számol idén. A bevételi főösszegben a felhalmozások 4 milliárd 281 millió forinttal szerepelnek, ez 1,6 milliárd forinttal, azaz 28 százalékkal kevesebb az előző évinél. A kiadási főösszegen belül felhalmozásokra 4 milliárd 646 millió forint jut, amely a múlt évihez képest 26,4 százalékkal csökkent.

Az MTI összefoglalója szerint a jelentős csökkenés okaként azt jelölték meg a költségvetés készítői, hogy a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) beruházásainak, felújításainak többsége befejeződött, vagy a befejezéshez közelít. Felújításokra 2 milliárd 584 millió forintot szánnak, kilenc százalékkal, 22,7 millió forinttal kevesebbet, mint tavaly.

Salgótarjánban a felhalmozási feladatok megvalósítását a pályázati források túlsúlya jellemzi. A költségvetésben megjelennek az európai uniós forrásokkal támogatott projektek, illetve a Modern Városok Programból és egyéb pályázati forrásból megvalósuló projektek előkészítési feladatainak, illetve finanszírozásának költségei. A fejlesztések között szerepel az ipari park úthálózata, a Beszterce tér, a Dornyay turistaház, továbbá a vásárcsarnok felújítása, kerékpárút építése, óvodák, rendelők energetikai megújítása, városrehabilitációs beruházás, a város szennyvízhálózatának felújítása és elektromos járművek beszerzése is.

Hiteleket halmoznak fel, óriási a működési hiány

A költségvetésben jelentős összegű hitelekről is szó van. A helyi Fidesz–KDNP-frakció közleményében azt írja: „A hitelállomány 2020. december 31-én 1 milliárd 281 millió forint volt. A Fidesz–KDNP-kormányzat már egyszer konszolidálta az önkormányzatokat, ezt a hitelállományt a jelenlegi városvezetés halmozta fel.”

Kiemelik azt is, hogy a büdzsében megjelennek a koronavírus-járvány elleni helyi védekezési feladatok költségei is, melyekre csupán 7 millió forintot tervezett be a polgármester. (Eközben a korábbi szocialista polgármester, Puszta Béla cége 15 millió forint támogatást kap idén annak a játszóháznak az üzemeltetésére, ahol még nem is járt gyerek.)

„A jelenlegi városvezetés nem tud kilépni a tervezés megszokott medréből, az óriásira duzzadt működési hiány ledolgozására nem tesz markáns, akár szerkezeti változtatásokat, átszervezést igénylő lépéseket. Az, hogy a hiány mértékét – ami számításaink szerint 700-800 millió forint körül mozog – eldugja a polgármester az adóbevételek közé, azt mutatja, hogy megint a kormányzati pénzre vár a baloldali városvezetés” – fogalmaz a Fidesz–KDNP-frakció nevében Tolnai Sándor önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke. Hozzáteszi: „Az is megállapítható, hogy a költségvetés egyetlen olyan lépést sem tartalmaz, amely a választások során meghirdetett önfenntartó város irányába mutatna. Az is jól látszik, hogy Salgótarján költségvetése 2021-ben sem számol közvetlen brüsszeli vagy EU-s forrásokkal, amelyek ugyancsak kampányidőszakokban többször elhangoztak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában