Maszkpánik: elfogyott az FFP2-es maszk a salgótarjáni gyógyszertárakban is

A kormány döntése nyomán március 8-tól március 22-ig újabb szigorítások lépnek érvénybe. Az egyik ilyen, hogy mindenütt kötelező lesz a szájmaszk viselése. Az interneten azonban még a Kormányinfó előtt elterjedt a rémhír, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják majd el.

Nool

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter újabb szigorú intézkedéseket jelentett be. Ezek egyike, hogy mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. Még a bejelentés előtt elterjedt az álhír, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják el.

Szokás mondani, hogy nem érdemes mindent elhinni, amit az interneten olvasunk, különösen addig, amíg az hivatalos forrásból nem lett megerősítve. Azonban most úgy néz ki, hogy országszerte begyűjtötték a gyógyászati segédeszköz üzletekből és gyógyszertárakból a maszkokat. Vajon mi a helyzet Nógrád megyében?

Telefont ragadtunk és felkerestük a megyeszékhely legnépszerűbb gyógyszertárait, hogy készletek felől érdeklődjünk.

Miért is jobb az FFP2-es maszk, mint az átlagos textil vagy orvosi maszk?

Előbbi aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 95 százalékos. A világhálón elérhető szakirodalom szerint ennek anyaga szintetikus, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

A belvárosban, az Ady Endre úton található Csillagvirág Gyógyszertár dolgozóitól megtudtuk, hogy csütörtök óta folyamatos az érdeklődés a maszkok iránt. Mivel nem készültek a pánikszerű vásárlásra a gyógyszertár meglévő készlete így hamar elfogyott, a jövőhét elejére várják az utánpótlást.

Hasonlókról számolt be a pálfalvai Fagyöngy Patika, ahol a roham miatt már a csütörtökön kifogytak a sokat keresett maszkból.

A vásártéri Margaréta Gyógyszertárban is nagy rohamban történt a felvásárlás, viszont náluk még van az FFP2 maszkból és folyamatosan rendelnek újabbakat. Sokan keresték a mai nap folyamán is, de aki betér, még ki tudják szolgálni.

A megyeszékhely egyik legforgalmasabb patikájában, a BENU Gyógyszertár Szent Benedekben is ugyanez a helyzet, jövőhéten kapnak csak újabb szállítmányt a maszkokból. Folyamatos az érdeklődés, mindenki a maszkokat keresi.

Szijjártó Péter cáfolta a maszkhordásról szóló híreket

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondása szerint azonban mostani kormányülésen nem esett szó az FFP2-es maszk kötelezéséről. Nem is hoznak olyan döntést, amit nem lehet betartani, és az operatív törzset vezető Pintér Sándor sem utalt arra, hogy FFP2-es maszkot tennének kötelezővé. A külügyminiszter szerint ilyesmit csak akkor lehet előírni, ha meg is lehet vásárolni a maszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában