belekóstolt a szakmába

2021.03.28. 18:36

Kötényre és fakanálra cserélte a lejátszókat a salgótarjáni lemezlovas

Kötényt kötött, fakanalat ragadott és beállt a tűzhely mögé. Különleges hobbit választott magának a salgótarjáni szórakozóhely tulajdonosa, a lemezlovasként is ismert Lieszkovszky Gábor, aki a korlátozások ideje alatt sem unatkozott: elkezdett főzni tanulni. Természetesen a közönségnek nem kell megijedni, a lemezlovas karrierjét nem hátrahagyva áll a konyhában.

K. K.

– Az egész egy éve kezdődött, amikor a kijárási tilalom hatására bezártak a szórakozóhelyek, elkezdtem egyre több időd tölteni a konyhában, mellette pedig recepteket, főzőműsorokat bújtam. Sajnos a főzés képessége nem velem született, így minden előzetes tudás nélkül, a nulláról vágtam bele a tanulásba. Néhányszor volt alkalmam Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séftől is megfigyelni egy-egy különleges fogás elkészítését. Igazi megtiszteltetés volt, hiszen ő a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja – mondta Lieszkovszky Gábor, aki magát csak „karanténszakácsként” emlegeti.

Hozzátette: azóta az ételkészítés a szenvedélyévé vált, rengeteget tanul, gyakorol és szeretne tovább fejlődni.

Mint elmondta, megismerkedett az alapvető fortélyokkal, az olyan zavarba ejtő gasztronómiai kifejezéssel, mint a redukálás és a szuvidálás, valamint az alapanyagok megfelelő felhasználásával és a tálalás művészetével. Már ezek a folyamatok sem egyszerűek, ugyanakkor a Nógrád megyei lemezlovas folyton keresi az új ízeket, sokszor kísérletezik, mostanában pedig a palóc ízeket gondolja újra.

A lemezlovas számára a főzés művészeti tevékenység
Fotó: Beküldött

– Számomra a főzés művészeti tevékenység, élvezeti értéke van. Kicsit olyan, mint a DJ-zés, kreativitást, precizitást igényel, csak itt nem a zenéket párosítom össze fejben, hanem az ízeket kombinálom, amik sokszor elég merészre sikerednek. Például, nem is gondolná az ember, hogy az eper és a bors egészen jó párosítás, vagy egy újszerű tálalás mennyi tud dobni a palóc laskán – meséli a lemezlovas, aki családját és barátait is sokszor látja vendégül.

A precíz megmunkálás a tálalás egyik alapja
Fotó: Beküldött

– Minden este én vagyok a család szakácsa. Ennek a feleségem is nagyon örül, hogy nem neki kell főznie. Ő a klasszikus fogásokban van otthon, én pedig a bonyolultabb, modern konyhát képviselem, ezért nagyszerűen kiegészítjük egymást – mondta Lieszkovszky Gábor.

Hozzátette: a közösségi oldalán gyakran osztja meg az otthon elkészített ételeit, ennek nyomán már felkérése is érkezett egy esküvőre, tálaló-szakácsként.

A népszerű salgótarjáni lemezlovas azt is elárulta, hogy annyira beleszeretett a gasztronómiába, hogy előfordulhat, a jövőben étterem tulajdonos lesz. – Természetesen ez még csak a távoli jövő, de az ötlet már felvetődött. Addig is nagy lelkességgel vetem bele magam a séf szakma rejtelmeibe és folytatom az alkotást, a tanulást – mondta az amatőr séf.

Hozzátette: nagyon várja már a szórakozóhelyek újranyitását, hiszen lassan egy éve nem találkozott a közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában