tapasztalatok

2021.03.19. 13:55

Ilyen a digitális oktatás a Nógrád megyei szülők és tanárok szemével

Az ország valamennyi iskolájához hasonlóan, jelenleg a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban is online formában történik a tanítás a pandémia miatt.

Szenográdi Ferenc

Szvetlik Réka, az általános iskola tanárnője

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Szvetlik Réka tanítónő harmadik osztályos diákokat tanít. – Második alkalommal került sor arra, hogy interneten tartjuk a kapcsolatot a diákjainkkal és a szülőkkel. Tavaly még nem volt tapasztalatunk, komoly feladat elé állított a tanításnak ez a formája. Azóta továbbképzésen vettünk részt, az online térben értekeztünk, az internet segítségével szülői értekezleteket, fogadóórákat tartottunk, s így megfelelő gyakorlatra tettünk szert – magyarázta a tanárnő.

Elmondta, hogy most messengeren és a Skype segítségével tanítanak élőben. A 26 fős osztályt három csoportba osztva tartják a foglalkozásokat a kolléganőjével, Vargáné Kovács Andreával. A három csoport megnehezíti az interneten keresztül amúgy sem könnyű munkát, de megítélése szerint így sokkal hatékonyabb, és gyerekcentrikusabb az oktatás.

Szvetlik Réka, az általános iskola tanárnője
Fotó: Sz. F. / NMH

Hozzátette, még tavaly felmérték, hogy mindenkinek megfelelő-e otthon az internetkapcsolata. Csak kevesen nem rendelkeztek a szükséges számítógépekkel. Nekik az iskola biztosította az adott időszakra a számítógépeket. – A gyermekek készségesek, kedvesek, megmutatják a szobájukat, a játékokat. Most a digitális oktatás második ciklusának a kezdetén vagyunk, a gyerekek még élvezik az online órákat. Azonban amikor közöltük velük, hogy a járványhelyzet miatt áttérünk a digitális oktatásra, elszomorodtak, voltak, akik még sírva is fakadtak – mondta a tanítónő.

A tanításnak ez a formája komoly munka a pedagógusoknak. A feladatokat összeállítják, a megoldáshoz videófelvételt készítenek, amit az óra keretében bejátszanak. A visszaküldött feladatokat javítják, értékelik, s ahogyan a tanítónő mondta, mindegyikhez személyes üzenetet is küldenek.

Szvetlik Réka azt is elárulta, hogy a készségtantárgyakat kicsit lazábban veszik most, olyan feladatokat is adnak a gyerekeknek, amelyeket nem kötelező megoldani. Viszont ezek a rajz- és egyéb technikai feladatok lekötik a gyerekeket, így a szülőknek is segíthetnek. Sokan ezeket is megoldják, visszaküldik.

Béres Zoltán és Gabica lánya
Fotó: Sz. F. / NMH

– Tavaly sokkal nehezebb volt a helyzetünk, egyfelől nem volt tapasztaltunk, másrészt nem tudtuk, hogy meddig fog tartani. Most abban bízunk benne, hogy április 7-én újra találkozhatunk, remélhetőleg nem jön közbe semmi. Bevallom, számomra az oktatásnak ez a formája egyfajta büntetés. Én szeretek a gyermekek között lenni, s most hiányzik a személyes kapcsolat, a közelségük, a kedvességük, a mosolyuk. Viszont tudomásul kell venni, hogy szükség volt az intézkedésre, mert az egészség megóvásánál nincs fontosabb – fogalmazott a tanítónő.

A szécsényi Béres családban két gyermeket nevelnek. A második osztályos Hannát és a harmadikos Gabicát. – Segítünk nekik, mindent megteszünk, hogy gördülékeny legyen számukra az itthoni tanulás – mondta Zoltán, az édesapa. A talpraesett, közlékeny Gabica azt mondta, sokkal jobb az iskolában, a többiekkel együtt tanulni. Most csak annak örül, hogy nem kell korán kelnie. A kislány tagja a helyi gyermektánccsoportnak, az iskolai labdajátékokba is bekapcsolódik, s most mindkettő hiányzik neki. – Amikor nem kell tanulni, apuval, anyuval és a kistesómmal játszunk az udvaron – mondta Gabica, aki most komoly feladatot kapott az iskolától. Egy mese bevezetését és befejezését kell megírnia. A második osztályos Hanna Az anyám tyúkja című verset tanulja nagy szorgalommal. – A járványhelyzetre való tekintettel, most én is itthon vagyok, így be tudok kapcsolódni a házi tanításba, a feleségemmel együtt azon vagyunk, hogy az online oktatásban is jól érezzék magukat a gyermekek, minél több ismeretre tegyenek szert – mondta végezetül Béres Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában