példaértékű

2021.03.20. 19:39

Gyümölcsöző összefogás: almakertet ültettek helyi önkéntesek Vizsláson

Ötven facsemetét ültettek el a helyiek szombat délelőtt a település szívében, létrehozva ezzel a vizslási almakertet. A fiatal fák várhatóan néhány év múlva terméssel fogják meghálálni a helyiek önkéntes összefogását, aminek gyümölcseit természetesen a vizslásiak között osztják majd szét.

Veres Edina

Ásót és lapátot ragadtak a település lakói szombat reggel a falu szívében azért, hogy összefogásuk gyümölcseként létrehozzák a vizslási almáskertet.

Sándor József, a település polgármestere a portálunk érdeklődésére elmondta: a kezdeményezés a község háziorvosának, dr. Imre Istvánnak az ötlete volt.

Az almáskert fái várhatóan néhány éven belül terméssel fogják meghálálni a helyiek önkéntes összefogását
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A járványhelyzet miatt Magyarország minden településén, így Vizsláson is nehéz időszakot élnek át az emberek. A minket érő rengeteg negatív inger hatására úgy döntöttünk, hogy a járványügyi óvintézkedések – védőtávolság betartása a nem egy háztartásban élők esetében, vagy a folyamatos kézfertőtlenítés – betartása mellett megszervezzük ezt a közös faültetést Vizsláson. Örömmel tapasztaltam, hogy a kezdeményezés megvalósításában több civil szervezet, például a Vizslási Bányász Szakszervezet, vagy a Vizslási Önkéntesek csapatának tagjai is részt vettek. Mellettük pedig több falubeli sem volt rest ásót ragadni a jó cél érdekében, aminek köszönhetően a délelőtt folyamán ötven fiatal fát ültettünk el a Bányász Emlékmű mögötti füves területen – mondta Sándor József.

Gyerekek is segítettek az ültetésben
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A település vezetője azt is kifejtette, hogy a csemeték beszerzését a falu háziorvosa, a Vizslási Önkéntesek csapata és az önkormányzat finanszírozta.

A kezdeményezéssel kapcsolatban dr. Imre István a közösségi oldalán osztott meg egy felhívást. Ebben egyebek mellett kiemelte az almafogyasztás jótékony hatásait, illetve úgy fogalmazott: legyünk már kicsit együtt, ha egymástól pár méterre is.

Az almáskert fái várhatóan néhány éven belül terméssel fogják meghálálni a helyiek önkéntes összefogását.

– A gyümölcsöket természetesen a falubeliek között fogjuk szétosztani. A terveink szerint például az óvodai étkezések során a gyerekek is ehetnek majd a vizslási almából, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbek tányérjaira ne csak egészséges, hanem helyben termelt ételek kerüljenek. Ezentúl sütemények hozzávalója is lehet majd a gyümölcs, illetve a lehulló termésből pálinkát fogunk készíteni. Ezeket a településünk lakói a falunapon, vagy egyéb rendezvényeken fogyaszthatják majd el – közölte a polgármester.

Sándor József emellett arra is kitért, hogy a közösségépítő kezdeményezés mellett természetesen a fejlesztések is folytatódnak a községben. A falu pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program, a Temető fejlesztése című kiírására, amelyet pozitív elbírálásban részesítettek. Ennek köszönhetően Vizslás ravatalozójába közel 1 millió 500 ezer forintért szereznek be egy kegyeleti hűtőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában