támogatás

2021.03.01. 06:55

Gyógyszert is árulhatnának a nógrádi települések kisboltjaiban

A falusi kisboltok működését, fejlesztését és a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar Falu Program (MFP) idén induló negyedik pillére. A támogatást a kétezer lakos alatti falvak kaphatják.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a kormány 45 milliárd forinttal támogatja a kisboltok működését. A pénz ingatlanfejlesztésre és -vásárlásra, eszközbeszerzésre, vagy bértámogatásra fordítható. Az új pillérrel bővülő MFP célja a helyi életminőség javítása, a népességcsökkenés megállítása.

A kiírásra olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet jelentkezhet, amelyik kétezer fő alatti településen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet és annak fő tevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem. Lehetőség van kisbolt nyitására is ott, ahol ilyen nem működik. Egy-egy bolt akár 60–70 millió forinthoz is juthat, a támogatásban részesülő kereskedelmi egységeket öt éven át működtetni és a meghatározott árucikkeket forgalmazni kell. Az élelmiszerek mellett más termékek és piaci szolgáltatások is elérhetők lesznek. Ilyenek a vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások.

Dovicsin Ottó, Iliny polgármestere elmondta, hogy egye­lőre tanulmányozzák a lehetőségeiket és azon gondolkoznak, hogyan lehetne a falu számára a leggazdaságosabban kihasználni a pályázatot. Ugyanis szeretnék, ha a jövőben egy olyan kis üzlet valósulna meg a községben, ahol a helyiek által termelt termékeket is meg lehetne vásárolni.

Debercsényben, megyénk egyik legkisebb településén jelenleg nem adottak a feltételek egy bolt működéséhez.

– Az önkormányzatunknak nincs olyan ingatlana, amelyben működtetni tudna egy boltot, illetve személyi kapacitásunk sincs rá – mondta Illés Mária. A polgármester hozzátette: amennyiben valaki mégis vállalkozna arra, hogy üzletet nyit a faluban, azt nagy örömmel fogadnák.

Komjáti István, Csitár polgármestere viszont már arról beszélt, hogy az önkormányzatuk rendelkezik olyan épülettel, amely alkalmas lehet egy kisbolt üzemeltetésére.

– Szeretnénk, ha ebben az ingatlanban a jövőben kisbolt működne. Korábban már volt érdeklődő, illetve mi is megkerestünk vállalkozókat ebből a célból, azonban egyelőre nem jártunk sikerrel. Remélhetőleg az MFP kiírása majd segít orvosolni ezt a problémát – mondta Komjáti István.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Nógrád megyében 118 településen laknak kétezernél kevesebben, ezekben 555 kiskereskedelmi egység működik. Salgótarjánban összesen 639 ilyen van, a megyeszékhelyen található a legtöbb kiskereskedelmi egység, míg nyolc faluban, Szátokon, Felsőpetényben, Csitáron, Márkházán, Kisecseten, Pusztaberkiben, Ilinyben és Debercsényben egyáltalán nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában