Mátrai Művészeti Napok

2021.03.26. 11:37

Bíznak a járványhelyzet javulásában: három pályázatot is hirdetett a Muzsikál az Erdő Alapítvány

A Muzsikál az Erdő Alapítvány hagyományaihoz híven idén is meghirdeti alkotói pályázatait. A szervezők ugyanis bíznak abban: 2021-ben is lehetőség lesz a 18 éves múltra visszatekintő programsorozat megrendezésére.

Gulyás Edina

Eresztvény. Muzsikál az erdő.

Forrás: NMH - archív fotó

Fotó: H. M.

– Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, terveink szerint idén nyáron július 3–11 között tartjuk a 18. „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozatát kilenc nap kilenc különböző erdei helyszínen – tájékoztatott Szabó Lajos, a programsorozat főszervezője, hozzátéve: – A fellépő művészekről, a rendezvény részleteiről később adunk tájékoztatást.

Muzsikál az erdő rendezvény 2020-ban
Fotó: H. M. / NMH – archív fotó

Mint mondta, az alapítvány által kiírt három alkotói pályázatot természetesen idén is meghirdetik. A gyermekrajzpályázatra immár hatodik alkalommal várják a pályaműveket. Ezek technikája szabadon választott, bíznak a gyerekek eredeti ötleteiben, kreativitásukban. A kiállítási anyagot reményeik szerint több térség rendezvényein és az online felületeiken is láthatják az érdeklődők. Idén az óvodások és az alsó tagozatosok mellett a felső tagozatosok munkáit is várják. A pályaművek témájaként a gyerekek erdővel kapcsolatos élményeit, tapasztalatait, közösségi eseményeit, a természet szépségének ábrázolását jelölték meg.

– Nyolcadik alkalommal írtunk ki fotópályázatot, amelyre minden magyarországi és határainkon túl élő magyar amatőr vagy profi fotós munkáit várjuk. Azok jelentkezésére számítunk, akiknek az alkotásai összhangban vannak a rendezvény szellemiségével, és igényes szemlélettel, művészi színvonalon készültek – fogalmazott Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára, aki azt is elmondta: – Elsősorban olyan fotók beérkezését várjuk, amelyeket az erdő, a természet, a táj élménye inspirált, bemutatják annak szépségét, értékeit. Nem kizárólagosan természetfotó-pályázatot hirdetünk, de célunk, hogy a pályázattal és az abból készülő kiállítással a természeti tájat, annak élővilágát, az apró részleteket bemutató makrofotókat, illetve az ember és természet kapcsolatát mutassuk be. A beérkezett művekből készült kiállítást, az eredmények kihirdetését a „Muzsikál az erdő” egyik rendezvényén tervezzük. A tárlat anyaga látható lesz az ország más régióiban szervezett programok keretében is.

Mint mondta, irodalmi pályázatukra olyan alkotásokkal jelentkezhetnek, amelyeket az erdő, a természet, a táj élménye, a természeti környezet és az ember viszonya inspirált. Táj- és természetverseket, erdei meditációkat, prózákat, drámákat, meséket várnak, amelyek összhangban állnak a rendezvénysorozat szellemiségével.

– A „Muzsikál az erdő” irodalmi pályázata 2014-ben Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író javaslatára indult el. Az írónő emléke és szellemi nagysága előtt szeretnénk ezzel tisztelegni – fogalmazott Matúz Viktória, hozzátéve: – Az irodalmi alkotások műneme és műfaja szabadon választható, a jelentkezők pályázhatnak verssel, prózával és drámával is. Életkori kategóriák tekintetében felnőtt és gyermek alkotók is jelentkezhetnek. Az arra érdemes művek megjelennek a Magyar Naplóban, a Magyar Írószövetség irodalmi folyóiratában.

Mindhárom pályázat kiírása megtalálható az alapítvány honlapján és közösségi oldalán is, ahol az azokra vonatkozó minden részletet megismerhetnek a jelentkezők.

Az alkotómunka, a művészet megkönnyítheti a bezártság napjait

Az idén 18 éves „Muzsikál az erdő” programsorozat az indulása óta a fenntarthatóság gondolatát, az erdő és a zene, a művészet erejét, a természet értékeit, a helyi közösségek összefogásának eredményeit, a helyi termékek fogyasztásának előnyeit képviseli – fogalmazott Szabó Lajos, hozzátéve: – A járványhelyzet lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk, jobbá tegyük a világunkat. A pandémiát követően a normális élet újraindítására készülve motiválni szeretnénk a közösségünket, hogy a kultúra által lelkileg megerősödve társadalmunk valóban fenntartható, az összefogásra építő életpályára állhasson.

Mint mondta, az alkotás, a művészet lehetőséget biztosít az érzéseink, élményeink megfogalmazására, életünk harmóniájának, a lelki egyensúlyunknak a helyreállítására. Az alkotótevékenység hozzásegít mindenkit ennek a nehéz időszaknak, a bezártságnak az átvészeléséhez. Inspirációt az erdő, a természet adhat, az alkotómunkával eltöltött idő pedig megkönnyíti a veszélyhelyzet hétköznapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában