internetes csalók

2021.03.22. 13:56

Bárki lehet áldozat: most megmutatjuk hogyan kerülheted el a webshopos csalókat

Az évről évre bővülő internetes kereskedelem és a járványhelyzet együttes hatására az utóbbi időszakban egyre többen vásárolnak webshopokban. Ezekben a tendenciákban a bűnözők is fantáziát látnak, ezért fontos az óvatosság.

NMH

Forrás: shutterstock

Napjainkban az online áruházak felületén keresztül történő kereskedelem került előtérbe a személyes vásárlás helyett, mivel ez egy kényelmesebb és gyorsabb alternatívát kínál gyakorlatilag bármilyen termék megszerzésére. Előfordul azonban, hogy a bűnözők ezt a helyzetet, illetve a vásárlók óvatlanságát használják ki, így fontos az elővigyázatosság – figyelmeztetett a rendőrség. A minap kiadott közleményükben hozzátették: ha kellően körültekintők vagyunk, úgy az online tranzakció nem jár magasabb kockázattal, mint a hagyományos vásárlási mód.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei azt kérik a lakosságtól, hogy fogadják meg a prevenciós tanácsaikat. Kizárólag igazolt, leellenőrizhető kereskedelmi oldalról és eladótól vásároljanak! Hirdetési vagy aukciós oldalon mindig ellenőrizzék az eladó „besorolását”, illetve az előző vásárlóktól kapott értékelését.

Amennyiben egy termék vagy szolgáltatás felkelti az érdeklődést, úgy figyelmesen olvassák el az árucikkről adott tájékoztatást, valamint a forgalmazóra vonatkozó adatokat, és ellenőrizzék azok valóságtartalmát.

A rendőrök hozzáteszik: a megvásárolt termékről minden esetben kérjenek számlát! Ez szükséges a vásárlói jogok érvényesítéséhez is. Fontos, hogy lehetőség szerint a csomag tartalmának ellenőrzését követően tegyenek aláírásukkal olyan jognyilatkozatot, hogy „a terméket hiánytalanul és sérülésmentesen átvettem”.

A megyei főkapitányság szakemberei kérik, hogy kiemelten vegyék figyelembe a fizetéssel kapcsolatos javaslataikat is. Tanácsolják, hogy – ha lehet – a vásárló válassza az utánvétellel történő fizetést. Amennyiben kizárólag bankkártyás fizetési mód lehetséges a vásárlásnál, úgy az adatok megadása előtt ellenőrizze a böngésző címsor mezőjében, hogy a kereskedő honlapjáról tényleg a tranzakciót végző bank oldalára lett átirányítva. A kereskedő oldalán soha ne adja meg bankkártyájának adatait!

Amennyiben lehetőség van rá online történő bankkártyás fizetésnél, akkor használjon külön bankkártyát vagy biztonságos fizetési módot, például a PayPalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában