koronavírus

2021.03.12. 17:32

Amint lehetett, rögtön beadatta a vakcinát a Nógrád megyei tiszti főorvos

– Több mint 20 éve dolgozom a járványügyben, de soha nem gondoltam, hogy részese leszek egy akkora méretű pandémiának, mint az új koronavírus-járvány – mondta el portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó.

G. K.

Feketéné dr. Zeke Ildikó

Forrás: L. B.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: az ezzel kapcsolatos intézkedések hatását saját maga is megtapasztalta, a járvány második hullámában háromszor is karanténba került.

– Közvetlen családtagjaim megbetegedése során egyszer sem fertőződtem meg. Nyilván sokan gondolhatják, hogy egy megyei tiszti főorvosnak nem is illik, hiszen tudnia kell a védekezés összes csínját-bínját. Meg is tettem minden tőlem elvárhatót, de összességében azt gondolom, szerencsém is volt. Féltem és féltettem a férjemet, a gyermekeimet is, amikor megfertőződtek. A vírus ugyanis alattomos és kiszámíthatatlan, nem tudjuk előre, kinél okoz súlyos megbetegedést. Ezért, amikor egészségügyi dolgozóként lehetőségem nyílt a védőoltás felvételére, azonnal éltem vele, már a második vakcinát is megkaptam. Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, pusztán az oltások, a tűszúrás helyét éreztem rövid ideig, ami teljesen normális – tudtuk meg Feketéné dr. Zeke Ildikótól.

Kifejtette továbbá: a járványügy alapszabálya – mindenkinek érdemes tudnia –, hogy a fertőző megbetegedés kialakulásához három dolog kell: a fertőző ágens, a terjesztő közeg, illetve a fogékony szervezet. Az ágens megvan, maga a vírus, és jó darabig még velünk is lesz. A terjesztő közeg, a levegő és a fertőzött felületek, pusztán annyit tehetünk, hogy tartjuk a távolságot, maszkot viselünk, gyakran mosunk kezet, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződhessünk. A legjobb védekezés viszont az, ha a fogékony szervezetek számát csökkentjük, vagyis minél többen lesznek védettek a vírussal szemben. Erre a védőoltás a megoldás.

– Sok fertőző betegséget küzdött már így le az emberiség, bízom abban, hogy most is sikerülni fog. Sokan kérdezik tőlem, melyik vakcina a jó, mit tartalmaznak az egyes védőoltások? Minden eddigi Magyarországon engedélyezett vakcina védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben. Minden oltással kialakított védelem jobb, mint a vírusfertőzés esetén naponta átélt rettegés, lesz-e rosszabb, fog-e súlyosbodni a betegség. A vakcinákban benne vannak az elmaradt ölelések, a közös ünneplések, az osztálykirándulások, a baráti társasággal tervezett túrák és nyaralások, az étteremben eltöltött hétvégi ebédek és a meghitt vacsorák, illetve még számtalan dolog, ami most mindannyiunknak hiányzik – hangsúlyozta a megyei tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában