2021.02.14. 06:55
Valentin-nap: édességbe zárják a szeretetet a salgótarjáni cukrászdában
Valentin napkor minden a finom desszertek körül forog: legyen az csokoládé, sütemény vagy egy finom torta, a legtöbben ezen a napon édességet ajándékoznak szeretteiknek. Az egyik salgótarjáni cukrászda is izgalmas különlegességekkel készül, a tulajdonos egy-két otthoni praktikát is elárult.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Illusztráció
Édesek, krémesek és persze boldogsághormont is tartalmaznak. Valentin napon az édesség az egyik legnépszerűbb ajándék a virág mellett, amellyel egyszerűen nem lehet melléfogni ajándékozáskor. Tőzsérné Szentgyörgyi Andreával, az egyik salgótarjáni cukrászda tulajdonosával beszélgettünk, hogyan alakul ilyenkor az édesség iránti kereslet.
– Vasárnap számítunk a legnagyobb forgalomra. Ilyenkor az ünnep apropójából készült szív alakú sütemények és formatorták hódítanak, ugyanakkor a hagyományos édességek iránt is megnő az igény. Idén erre az alkalomra öt-hat fajta különleges desszerttel készültünk, amelyeknél az ünnep meghatározó színe a piros és a rózsaszín dominál. Általában a vendégek többsége látványra választ, az árak ilyenkor háttérbe szorulnak – fejtette ki Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea.
Hozzátette: nemcsak Valentin napon elterjedt, hogy a párok, a barátok vagy a családtagok desszerttel lepik meg egymást, az év többi napján is gyakori választás egy szelet sütemény, ami feldobja a napot vagy megkoronázza a családi ebédet.
Az idei évben a koronavírus miatt szokatlan ünnep elé nézünk, így sokan maradnak az otthoni süteménykészítésnél.
– Ha otthon szeretnénk hozzáfogni, választhatunk egy egyszerű szív formájú piskótát, amit megtölthetünk tejszínnel, pudingos krémmel vagy vajkrémmel is, a tetejét pedig díszíthetjük gyümölccsel vagy csokoládéval, de egy linzertésztát is könnyű kiszúrni szív formára. Ezeket bárki el tudja készíteni, de a klasszikus csoki tortával sem szúrhatunk mellé – mondta Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea.
Hozzátette: nem az a lényeg milyenre sikerül a végeredmény, sokkal inkább fontosabb, hogy szeretettel, odafigyeléssel készült.
Mutatjuk a pudingos gyümölcstorta receptjét, amit bárki otthon is egyszerűen és gyorsan elkészíthet – mi is kipróbáltuk:
Hozzávalók:
Piskóta: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, sütőpor
Krémhez: 2 csomag epres pudingpor, tej, 400 ml habtejszín
Tetejére: gyümölcs, zselatin
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy kis cukorral kemény habbá verjük, majd a többi cukrot a sárgájával kikeverjük és óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, a liszttel és a sütőporral. Ezután beleöntjük a piskótamasszát a formába és az előmelegített sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük. A pudingot a csomagolásra írt módon készítsük el, hagyjuk kihűlni, majd keverjük össze a felvert tejszínhabbal. A piskóta tetejére kenjük a krémet, majd a gyümölcsöket ráhelyezzük a pudingra. A tortazselét, szintén a csomagoláson található útmutatás szerint készítsük el, majd ha elkezd hűlni, a torta tetejére öntjük. Tálalás előtt egy pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a sütemény megdermedjen.