hivatástudat

2021.02.16. 19:45

Sikerre vitte a nehéz sorsú gyerekek felzárkóztatását a pilinyi óvónő

Az egykori óvónő az elmúlt négy évtizedben rengeteg gyermekről gondoskodott. Varga Gyuláné mindig is a szívügyének érezte a felzárkóztatást, a hátrányok csökkentését és az esélyegyenlőség megteremtését.

Lászlók Judit

Varga Gyuláné nyugdíjasként is figyelemmel követi egykori ovisait

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Varga Gyuláné 1960-ban született Salgótarjánban. Az általános iskola elvégzése után leérettségizett, majd egy éven keresztül képesítés nélküli óvónőként dolgozott szülőfalujában, Karancsságon.

– Itt megtapasztaltam az óvodapedagógusi hivatás szépségeit, és 1981-ben diplomát szereztem a Kecskeméti Óvónőképző Intézetben, nappali tagozaton – mondta Varga Gyuláné.

Ezt követően az endrefalvai Napköziotthonos Óvodában dolgozott, aztán 1983-ban áthelyezéssel került a pilinyi óvodába, vezetői beosztásba. Az óvoda 1997-ig működött önálló intézményként, majd 1997-ben integrálással összevonták az iskolával. A környező falvak Közoktatási Intézményfenntartó Társulást hoztak létre 2007 őszén, amelynek tagjai lettek.

Varga Gyuláné nyugdíjasként is figyelemmel követi egykori ovisait
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Végül 2013-tól újra önállóvá váltak Pilinyi Napraforgó Óvoda néven. Varga Gyulánét pedig a község képviselő-testülete felkérte az óvoda irányítására.

– 2008 és 2013 között az óvodai élet szervezése, tervezése, a pedagógiai programunk által meghatározott tevékenységek mellett az Óvodai integrációs és felzárkóztatási program koordinálása volt a feladatom. Egészen tavaly december végéig dolgoztam intézményvezetőként. A legfőbb célom mindig az volt, hogy vonzó legyen az óvoda a szülők és a gyermekek számára. Ehhez azonban az kellett, hogy folyamatosan fejlődjünk. Úgy vélem, az elmúlt években igazán magas színvonalú intézményt sikerült létrehoznunk – mondta Varga Gyuláné.

Hozzátette: – Részt vettünk az Óvodai integrációs fejlesztő programban, a Forever egészségnevelési pályázaton, a Mézescsupor rajzpályázaton, illetve a Bozsik-programban. Emellett Zöld óvodává és Madárbarát óvodává is váltunk. Folyamatosan képeztük magunkat a kollégáimmal. Ismereteinket elsősorban a gyermekek fejlesztésében tudtuk hasznosítani. Építettük, gyarapítottuk kapcsolatainkat annak érdekében, hogy a gyermekek számára táguljon a világ. Rendszeres látogatói lettünk a Balassi Bálint Megyei Könyvtárnak, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumnak, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontnak. Minden évben kirándulást szerveztünk. Rendszeresen jártunk színházba, illetve helybe jött a színház. A helyi iskolával szoros együttműködés alakult ki, amelynek révén rengeteg közös programunk volt, illetve jól működött az óvoda-iskola átmenetet segítő munkacsoport.

– A legbüszkébb az integrációs fejlesztő és felzárkóztató projektünkre vagyok, mert ebből profitáltunk a legtöbbet. Kiemelném még az Esélyteremtő óvoda programot is, amelynek célja szintén a hátrányos helyzetű ovisok támogatása – mondta Varga Gyuláné, aki szerint mindezt a kollégái nélkül nem tudta volna megvalósítani, ők ugyanis mindig segítették és támogatták a munkáját.

Az egykori óvónő az elmúlt négy évtizedben rengeteg apróságról gondoskodott. Mindig is a küldetésének tekintette, hogy a hátrányos helyzetű csöppségek előtt kitárja a világot.

– Egész pályafutásom alatt törekedtem arra, hogy a kezünk alól kikerülő gyermekek sikeres, helyüket megtaláló, a változásokkal lépést tartani tudó, egyéniségüket megőrző, másokkal együttműködésre képes iskolások, majdan pedig sikeres, céltudatos felnőttek legyenek – hangsúlyozta Varga Gyuláné, aki szerint a hivatásának legszebb része mindig is az volt, amikor a gyermekekkel foglalkozhatott.

Bár jelenleg már nyugdíjasként tölti mindennapjait, a legifjabb generáció tagjaitól nem szeretne elszakadni, így továbbra is figyelemmel követi egykori ovisait. Tervei között pedig továbbra is szerepel a fejlesztőpedagógiai munka végzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában