digitális veszély

2021.02.08. 13:56

Nógrád megyében is lecsaptak már – Így kerülheti el a internetes csalókat

Minden esztendőben február elején tartják a biztonságos internet napját. Ennek a legfőbb célja, hogy felhívják a figyelmet a világháló előnyeire és veszélyeire. Az internet nagyon sokszor a segítségünkre van, azonban könnyen bajba is sodorhatja az embert, ha nem elég figyelmes.

Gerhát Karina

A leggyakrabban előforduló bűncselekmények között szerepel az internetes csalás

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Az online közösségi oldalak, az internetes vásárlási szokások új lehetőségeket teremtettek, de sajnos nemcsak a vásárlók, hanem a bűnözők számára is.

Ha túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem az

– A leggyakrabban előforduló bűncselekmények között szerepel az internetes csalás, amelynek – az online vásárlási szokások elterjedése miatt – megyénkben is volt már áldozata. Az elkövetők tevékenysége nagyon változatos, a fizetés körüli csalásoktól a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet – mondta el lapunknak Dankóné Nagy Éva.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: jellemző elkövetési mód, hogy a bűnözők egy keresett, de a tulajdonukban nem lévő árut kínálnak eladásra, majd eltűnnek az interneten átutalt előleggel, vagy akár a teljes összeggel együtt. Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem is az. A feltűnően nagy árengedmény mindig legyen gyanús! Az áldozattá válás megelőzhető, ha utánvétellel vásárolunk, és mindig leellenőrizzük az eladó korábbi tranzakcióira kapott értékeléseit, vagy megtekintés után személyesen vesszük át a terméket.

A leggyakrabban előforduló bűncselekmények között szerepel az internetes csalás
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kizárólag biztonságos fizetési módot válasszunk!

– Az online vásárlások során szintén csalás áldozatává válhat, aki új, gyakran az átlagos bolti ár alatt termékeket kínáló oldalakon próbál bankkártyával vásárolni. A bűnözők sokszor a webáruház álcája mögé bújva végeznek adathalász tevékenységet, és ellopják a megadott bankkártyaadatokat, majd azt felhasználva az áldozat költségére vásárolnak más online oldalakon. Fontos, hogy csak visszaellenőrizhető és igazolt webáruházakban vásároljunk adataink megadásával, és ez esetben is döntsünk az utánvétes fizetés lehetősége mellett. Ha mégis szükséges bankkártyával fizetnünk, válasszuk a biztonságos – például PayPal – fizetési módot, és a kártyáink adatait kizárólag a címsorban szereplő link ellenőrzését követően, az általunk ismert bank megbízható weboldalán adjuk meg – emelte ki Dankóné Nagy Éva.

Előszeretettel küldenek zsaroló leveleket

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kifejtette továbbá: amennyiben az oldalon történő vásárlás regisztrációhoz kötött, használjuk a már meglévő fiókkal történő azonosítás lehetőségét, amelynél a jelszó megadása nem szükséges, illetve olyan e-mail-címet és jelszót írjunk be, amit más fiókok esetében nem használunk. A bűnözők az oldalon megadott jelszavak és e-mail-címek felhasználásával gyakran próbálnak zsaroló leveleket küldeni. Azokban arra hivatkoznak, hogy megszerezték az általunk használt jelszót és egyéb adatainkat, amelyeket felhasználva akarnak pénzt követelni az áldozatoktól.

Kellő körültekintéssel könnyen megelőzhető a baj

– Vásárlás előtt fontos mindig meggyőződni arról, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés. Nézzünk utána az oldal értékelésének: érdemes rákeresni a webáruházra, a túláradóan lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel lehet. Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már ellene panasz – hangsúlyozta Dankóné Nagy Éva.

A szóvivő hozzátette: fontos, hogy nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel kapcsolatban még nincs tapasztalatunk. Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először! Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna! Nézzük meg az URL-t, ha tudjuk, mi a webáruház neve, gyanakodhatunk, ha ettől eltér az URL! A fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús, ha a feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről. Vásárlás előtt mindig olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF). Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos szem előtt tartani.

– Ha minden óvintézkedése ellenére is becsapták vagy megkárosították, tegyen feljelentést személyesen a rendőrségen vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon! – zárta szavait Dankóné Nagy Éva.

Milliókkal rövidítette meg a gyanútlan vásárlóit

Több mint hatmillió forintos kárt okozott az a 30 éves mezőszemerei férfi, akit a salgótarjáni rendőrök 2019 decemberében őrizetbe vettek.

– A gyanúsított 2019. július 1. és november 15. között az egyik internetes oldalon különböző munkagépeket hirdetett meg eladásra. A 30 esztendős mezőszemerei lakos tévedésbe ejtette a hirdetésre jelentkezőket, akik a megvásárolni kívánt eszközök árának egy részét átutalták a részére. Ennek ellenére a sértettek nem kapták meg a munkagépeket, illetve a tettes a pénzüket sem adta vissza. A salgótarjáni nyomozók beazonosították a férfit, majd de­cemberben elfogták, gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették – idézte fel a történteket Dankóné Nagy Éva. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: a 30 éves mezőszemerei elkövető összesen 6 millió 90 ezer forintos kárt okozott a sértetteknek. A nyomozók akkor még vizsgálták, hogy további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható-e a tettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában