reszkessetek bliccelők

2021.02.10. 06:55

Nincs menekvés: bliccelőkre vadásznak a jegyellenőrök Nógrád megyében

A koronavírus-járvány megjelenése óta erősen csökkent az autóbuszjáratokon az utasok száma Nógrád megyében. A tavaly tavaszi időszakban a jegy- és bérletellenőrök elsődleges feladata a közösségi közlekedés biztonságosabbá tétele volt, és akkor a korlátozások feloldásáig nem történt pótdíjazás. Azóta a társaság visszatért az érvényes jegyek és bérletek ellenőrzéséhez a bliccelések elkerülése érdekében.

Fodor Orsolya

A salgótarjáni autóbusz-állomáson is bevezették a kötelező jegyelővételt tavaly decemberben

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A koronavírus-járvány első hulláma jelentősen befolyásolta az autóbuszos közösségi közlekedést is.

Az utasok és a járművezetők védelme érdekében 2020. április elsejétől május közepéig ideiglenesen felfüggesztették a fedélzeti jegyértékesítést minden helyközi és helyi autóbuszjáraton.

A Volánbusz jegy- és bérletértékesítési adatai szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet miatt Nógrád megye helyközi közlekedésében 2020-ban huszonhét százalékkal volt alacsonyabb az utasszám, mint 2019-ben. Teljes árú bérletet tizennyolc százalékkal, tanulóbérletet harmincnégy százalékkal, míg menetjegyet harmincegy százalékkal kevesebben vásároltak 2020-ban. A legnagyobb mértékű csökkenés tavaly áprilisban volt tapasztalható – közölte portálunk megkeresésére a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Utasokat várnak

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága portálunk megkeresésére közölte: a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet elmúltával és a korlátozások feloldását követően, egyre több utasát tudja visszaszoktatni a közösségi közlekedés igénybevételére az egyéni, autós utazás helyett.

A tájékoztatás arra is kitért, hogy a társaság a koronavírus-járvány második hullámának idején, a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében, 2020. de­cember elsejétől a pénztárak nyitvatartási időszakában kötelező elővételt vezetett be az ország több autóbusz-állomásán, köztük Nógrád megyében, Salgótarjánban is.

Az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra, de az azon kívül eső időben és az említett autóbusz-állomásokon kívül továbbra is megvásárolhatók a jegyek és a bérletek a buszsofőröknél.

A salgótarjáni autóbusz-állomáson is bevezették a kötelező jegyelővételt tavaly decemberben
Fotó: H. Cs. / NMH

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága válaszában kiemelte: a rendkívüli időszakban a jegy- és bérletellenőrök elsődleges feladata nem a pótdíjazás, hanem a közösségi közlekedés lebonyolításának a támogatása volt. A járvány megjelenését követő első időszakban éppen ezért nem is büntettek.

A veszélyhelyzet tavaszi feloldása óta azonban egyre többen utaznak az autóbuszokon, így ezzel párhuzamosan emelkedett a jegy- és bérletellenőrzési tevékenység során az utasok részéről feltárt visszaélések száma is.

Rendszeressé tették az ellenőrzést

A társaság adatai szerint Nógrád megyében az elmúlt esztendőben 5688 ellenőrzést hajtottak végre a járatokon a jegy- és bérletellenőrök.

Ennek során összesen száz esetben történt menetjegy nélküli utazás miatti pótdíjazás, a kiszabott bírságok összege pedig 818 000 forint volt. A Volánbusz kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására, ennek érdekében kollégáik rendszeresen ellenőrzéseket végeznek.

A Volánbusz Zrt. ezúton is arra kéri az utasokat, hogy az autóbuszjáratokat minden esetben csak és kizárólag érvényes menetjeggyel vagy bérlettel vegyék igénybe.

Ez is érdekelheti:⤵️

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában