pálinka főzés

2021.02.07. 15:37

Nincs adó, több a cefre: már januárban nőtt a nógrádi pálinkafőzdék forgalma

Nőtt a pálinkafőzdék forgalma idén januárban a kormány döntésének köszönhetően, miszerint ettől az évtől már nem kell adót fizetni a pálinkafőzés után. Ráadásul a feketepiac is kiszorulhat az ágazatból.

Nagy Orsolya

Már most érzékelhető az adómentesség kedvező hatása: januárban jelentősen – 20-25 százalékkal – nőtt a pálinkafőzdék forgalma az előző év hasonló időszakához képest

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Balázs Attila, a pásztói Toportyán pálinkafőzde főzőmestere portálunknak elmondta, hogy az új törvény háztartásonként 86 liter, 50 fokos pálinkára érvényes.

– Korábban 835 forint adót kellett fizetni egy liter pálinka után, ami azt jelentette, hogy 1600 forint volt a főzés ára, most azonban 900 forintba kerül. Ez lényeges különbségnek mondható, hiszen így már nagyjából 2 ezer forintért tudnak egy liter pálinkát elkészíttetni. Ez nagyon kedvező ár, hiszen az üzletekben sem lehet ennyiért megvásárolni az italt – közölte Balázs Attila.

Hozzátette: az adómentességért a magyar kormány már régóta harcolt, de korábban az Európai Unió nem engedélyezte. A főzőmester úgy véli, hogy az állam ezáltal szeretné segíteni a bérfőzőket, valamint a bérfőzdéket is a mostani gazdasági helyzetben.

A járvány miatt egyébként a kereskedelmi forgalom szinte teljesen leállt, hiszen nincsenek rendezvények és koncertek, az éttermek és a szórakozóhelyek zárva vannak. A hazai pálinkafőzdék tulajdonosai már nagyon várják, hogy visszatérjen minden a régi kerékvágásba, hiszen ők is nagy elszenvedői a koronavírusnak.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Balázs Attila örül az adómentességnek, hiszen ez óriási támogatás. Vélhetően a feketén működő magánfőzdék is megszűnnek általa, hiszen náluk már nem éri meg pálinkát készíttetni.

– Idén januárban több főzésünk volt az előző évekhez képest. Ez annak tudható be, hogy az emberek időben tudomást szereztek arról, hogy adómentesség várható, és tavaly decemberben már nem főzettek, inkább elhalasztották a következő évre. Ennek köszönhetően 20–25 százalékkal nőtt a múlt hónapban a kifőzés volumene – fejtette ki a főzőmester, aki szerint a döntés miatt egyre többen gyűjtik majd össze a kertjükben lévő gyümölcsöt.

Mint mondta, minőségromlás nélkül is ki lehetett várni az idei évet. Természetesen, ha a cefre felforr, akkor minél előbb ki kell főzni, mert folyamatosan romlik. Ugyanakkor, ha légmentesen van lezárva és 0–4 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolják, akkor elkerülhető a veszteség. Probléma akkor van, ha valaki nem tudja a megfelelő körülményeket biztosítani. Ebben az esetben valóban rosszabb minőségre kell számítani.

Kezdik értékelni a minőséget

Balázs Attila pásztói főzőmester elmondta, hogy mostanság jellemzően vegyes pálinkákat főznek, de nagyobb mennyiségben almával és körtével volt dolguk az elmúlt időszakban. A tavalyi gyümölcstermés ugyanis nem volt túl erős. Egy magánember pedig átlagosan 35–40 liter pálinkát főzet. A szakember kiemelte, hogy a magyar házi pálinka azért is értékes, mert tiszta gyümölcsből készül, nem tartalmaz cukrot és semmilyen hozzáadott anyagot, ízesített aromát. Leginkább a hagyományos szilvát és a sárgabarackot kedvelik az emberek. Balázs Attila tapasztalatai szerint a legtöbben egyre inkább áttérnek arra a gyakorlatra, hogy a minőség, és nem a mennyiség a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában