fejlesztés

2021.02.22. 10:05

Milliós támogatást kapott a Pásztói Múzeum

Bár a városi múzeum kapui zárva vannak a látogatók előtt, az ott dolgozók javában tevékenykednek és készülnek az elkövetkezendő időszakra.

N. O.

Dr. Hír János, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta, hogy a weboldaluk kezelése mellett már tervezik a következő időszaki kiállítást. Bíznak benne, hogy hamarosan feloldják a korlátozásokat és így már személyesen látogatható, megnézhető lesz a tárlat.

– Természetesen jelenleg sem unatkozunk. Egyebek mellett nálunk, a Csohány Kálmán galériában működik a vírustesztelő központ is. Emellett a napokban a Nemzeti Kulturális Alap is nekünk ítélt egy pályázatot, amelynek köszönhetően mintegy 1,2 millió forint támogatásban részesültünk – közölte Hír János.

Hozzátette: a kapott összeg a múzeumi gyűjtemények elhelyezésének a javítására fordítható. A tervek szerint a pályázatnak köszönhetően páramentesítő készüléket vásárolnak majd, hogy biztosítani tudják a megfelelő műtárgykörnyezetet, az optimális páratartalmat. Ugyanis a levegő páratartalmának ingadozása helyreállíthatatlan károkat okozhat az érzékeny és sérülékeny műtárgyakban.

Az intézmény vezetője arra is kitért, hogy a Csohány Kálmán képzőművészeti anyag egy részét 21. századi körülmények között szeretnék raktározni, amihez egy különleges lemezes szekrényt is beszereznek majd a támogatásból.

Az igazgató kifejtette, hogy szakmai, tudományos munkákat is végeznek jelenleg, bár konferenciákra most nem tudtak ellátogatni. Mindemellett a múzeum belső adminisztrációs feladataira és különböző pályázati tevékenységekre is sort kerítenek a kényszerű helyzetben. Ezen túlmenően Az évmilliók üzenete Nógrádban elnevezésű megyei természettudományi kiállítás megújításán is dolgoznak.

A múzeum vezetője nagyon várja már, hogy visszatérjen a vírus előtti élet az intézménybe is és újra kinyithassanak. Ugyanakkor úgy véli, hogy nem lehet felelőtlennek lenni a mostani járványügyi helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában