Nézsa

2021.02.23. 14:49

Milliós támogatásból fejleszthetik a nézsai iskolát

Amióta a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat lett a helyi Mikszáth Kálmán Általános Iskola fenntartója, számos fejlesztés valósult meg az intézménynek otthont adó Reviczky-kastélyban.

L. J.

Az épület és a park fenntartását a szlovák nemzetiségi önkormányzat kapta meg

Fotós: Dominik

A napokban az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság 60 millió forintos támogatást ítélt meg a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak, amelyet szintén az iskola épületének felújítására fordítanak.

– A tervek szerint teljesen kicserélhetjük az épület csatornáját, valamint egy kéményt is felújíthatunk. Ezenkívül a talajvíz-elvezetést szeretnénk megoldani. Ezzel meggátolhatnánk a külső falak vizesedését – mondta Sztankóné Steflik Éva.

Az épület és a park fenntartását a szlovák nemzetiségi önkormányzat kapta meg

Az intézményvezető hozzátette: – Amennyiben belefér, a pincében olyan kamaratermet, klubhelyiséget hoznánk létre, amely helyet adhatna kiállításoknak és koncerteknek egyaránt. A könyvtárunk korábban az ebédlőben kapott helyet, azonban a folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt ez már nem fenntartható. Így a támogatásból remélhetőleg sikerül kialakítani a padláson egy olyan helyiséget, ami a könyvtár mellett a napközinek is otthont adna.

A renoválási munkálatok várhatóan a nyáron kezdődnek. Azonban nem ez az egyetlen fontos történés az intézmény életében. Mint Sztankóné Steflik Évától megtudtuk, az előírt törvénymódosítások által a település önkormányzata a Reviczky-kastély épületének és parkjának fenntartását teljes mértékben átadta a Nézsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat részére. Így a jövőben, az oktatás színvonalának emelése mellett, továbbra is fő feladatuk lesz az épület korszerűsítése. A következő évi támogatást a kastély külső homlokzatának megújítására kívánják fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában