Megkezdődött a nógrádi krónikus betegek oltása, itt vannak az első tapasztalatok a vakcináról

Tegnap kezdődött meg a regisztrált hatvan év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával. Ebbe a csoportba tartoznak a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdő-, a daganatos, illetve a cukorbetegségben szenvedők, valamint a transzplantáltak is.

Gerhát Karina

Egészségügyi dolgozó a Pfizer–BioNTech-vakcinával

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A napokban érkezett AstraZeneca-vakcina mennyiségéből szűkebb hazánk tíz háziorvosi körzetébe jutott. Ennek köszönhetően tegnap reggel négy salgótarjáni, két balassagyarmati, egy-egy bátonyterenyei, szécsényi, pásztói, illetve rétsági körzetben kezdődött meg az oltás. Csütörtök reggel dr. Ottmár Edit salgótarjáni háziorvos rendelőjében jártunk, ahol az érintettek elmondták, miért is fontos számukra a vakcina.

– Január 3-án regisztráltunk a védőoltásra. Nagyon meglepődtem, amikor szerda délután felhívott a háziorvosom, hogy csütörtökön már jöhetek is, mert sorra kerültem. 53 éves vagyok, pajzsmirigybetegségem van, ezért tartozom ebbe a csoportba – mondta el portálunknak Szalai Erika.

Kifejtette: nagyon örül, hogy megkapta a vakcinát, szerette volna, ha a férje is vele együtt sorra kerül, azonban neki semmiféle olyan betegsége nincs, ami ezt indokolttá tenné.

– Törekedtünk arra, hogy elkerüljük ezt a vírust, azonban nem sikerült, a fiam ugyanis elkapta. Nem él már velünk, ezért is lehet az, hogy mi megúsztuk. Neki azonban napokig súlyos tünetei voltak, sokat izgultunk miatta. Azért is fontos számomra a vakcina, mert nem szeretném, ha ez a kór korlátozna bennünket a családtagjainkkal való kapcsolattartásban. Tavaly elmaradt a nyaralásunk is, mert a második hullám miatt nem tudtunk elutazni. Bízom benne, hogy a férjem is hamarosan megkapja az oltást, és idén már nem lesz ilyen problémánk – emelte ki Szalai Erika.

Az 57 esztendős Balga Józsefné is tegnap kapta meg a vakcinát, aki érrendszeri betegségben szenved, magas vérnyomással küszködik.

– Mivel a fiam Londonban él, ezért nagyon sokat utazom, amikor a helyzet engedi. Számomra az a legfontosabb, hogy meg tudjam őt látogatni, többek között ezért is döntöttem a védőoltás mellett. Természetesen moziba és színházba is szívesen mennék már. Ahhoz, hogy teljes életet tudjunk ismét élni, nélkülözhetetlen a vakcina. A férjem is regisztrált már, azonban ő még nem került sorra. Úgy gondolom, ha minden ember arra várna, hogy majd a másik beoltatja magát, akkor soha nem alakulna ki a nyájimmunitás, ami hatalmas probléma lenne – fejtette ki Balga Józsefné.

Megtudtuk továbbá azt is, hogy náluk, a családban eddig még senki nem fertőződött meg.

– Gyógyult daganatos beteg vagyok, ezenkívül magas vérnyomással is küszködök, amelyre gyógyszert szedek. Az egész család regisztrált az oltásra, szerencsésnek érzem magam, hogy az elsők között kaphattam meg a vakcinát – hangsúlyozta az 58 éves Hegyiné Molnár Zsuzsanna.

Hozzátette: a férje is cukorbeteg, de ő a hatvan éven felüli korcsoportba tartozik.

– Fontos számunkra a védőoltás, hiszen az elmúlt hónapokban alig mertünk kimozdulni otthonról, próbáltunk minél kevesebb emberrel találkozni. A 84 esztendős anyósom is nagyon várja már, hogy sorra kerüljön. Szerencsére a közeli rokonságunkban még senki nem fertőződött meg, azonban ismerősi körben már haláleset is történt – mondta Hegyiné Molnár Zsuzsanna.

Minden érintett elment a rendelőbe

– Az oltásra való hajlandóság nagyon magas a körzetemben. A nap folyamán minden rendben zajlott, senkinek semmilyen problémája nem volt az oltás beadását követő harminc percen belül. Ugyanis a biztonság kedvéért addig kellett a beoltottaknak a rendelőben várakozniuk. Mind a tíz érintett megjelent, négy férfi és hat nő kapta meg a vakcinát. Fél óra leforgása alatt az összes behívott embert beoltottuk. Amennyiben lenne elegendő vakcina, rendkívül ütemesen és gyorsan haladhatna az oltás, hiszen kiváló a megyei kormányhivatal előkészítő munkája. Olyan listát kapunk, amelyen név szerint szerepelnek az oltandók, illetve az elérhetőségük is megtalálható rajta – mondta el lapunknak dr. Ottmár Edit.

Hozzátette: ő már védett a vírussal szemben, hiszen február 2-án a második vakcinát is megkapta. Semmiféle mellékhatást nem tapasztalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában