segítség

2021.02.24. 19:01

Megható segítséget kapott bajtársaitól a lakástűzben mindenét elvesztő tarjáni tartalékos

Néhány héttel ezelőtt egy lakástűzben mindene odalett Hideg János speciális önkéntes területvédelmi tartalékos közkatonának. Emiatt a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred egy adománygyűjtő kezdeményezést indított, amellyel a katonák segíthettek a salgótarjáni bajbajutott társukon. Négy zászlóaljtól különböző felajánlások érkeztek, amelyek közül a tartós élelmiszereket tegnap adták át.

Veres Edina

Hideg János tartalékos katonának kiégett a lakása, ezért bajtársai kisegítették őt adományokkal. Hideg János (Speciális önkéntes területvédelmi tartalékos) és Szabóné Hamvai Gabriella (Önkéntes tartalékos)

Forrás: NMH

Fotós: H.M.

Szerdán a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj objektumában tartós élelmiszereket vehetett át Hideg János speciális önkéntes tartalékos, aki egy lakástűz miatt veszítette el otthonát február első hétvégéjén.

Gáspár M. Levente alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta: a katonák egyik legfontosabb ismérve a bajtársiasság.

– Hideg János az egyik speciális önkéntes tartalékos katonánk. Miután jelezte felénk, hogy milyen élethelyzetbe került, az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred elindította az adománygyűjtést. A cél az volt, hogy minél rövidebb időn belül segítséget nyújthassunk a számára. A felajánlások a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljtól, a Heves megyei 60. Mike József Területvédelmi Zászlóaljtól, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljtól és természetesen a Nógrád megyei 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljtól érkeztek. A legsürgetőbb problémát mielőbb orvosolni kívántuk, így a beérkezett tartós élelmiszereket szerdán délelőtt átadtuk a közkatonának. Emellett a hivatásos és önkéntes katonákból álló felajánlók bútorokkal és egyéb elektronikai cikkekkel, televízióval, DVD-lejátszóval, mikrohullámú sütővel is támogatták bajtársukat. Ezeket az eszközöket egy előre megbeszélt időpontban fogjuk eljuttatni Hideg János számára, amint befejeződnek a lakhelyének felújítási munkálatai – közölte Gáspár M. Levente alezredes.

Hideg János tartalékos katonának kiégett a lakása, ezért bajtársai kisegítették őt adományokkal. Hideg János (Speciális önkéntes területvédelmi tartalékos) és Szabóné Hamvai Gabriella (Önkéntes tartalékos)
Fotó: H.M. / NMH

A nógrádi zászlóalj parancsnoka azt is kiemelte, hogy a kezdeményezés nem egyedülálló, hiszen a hasonló katasztrófák esetén mindig próbálnak segíteni a kollégáiknak. Hozzátette: ez természetesen az egész Magyar Honvédségre igaz.

Az adományok átadásánál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zászlóalj parancsnoka, Bátor Ferenc alezredes is jelen volt. Amint fogalmazott: a nap mint nap megélt jó vagy rossz élmények tudják összekovácsolni ezt a közösséget, amit úgy hívunk, hogy magyar honvédség.

– Tartós élelmiszerekkel érkeztünk Salgótarjánba, valamint adományként egy teljes szobabútort is felajánlottunk bajba jutott társunknak. Ez előbbit zászlóaljunk önkéntes területvédelmi tartalékosa, Szabóné Hamvai Gabriella ajánlotta fel és adja át. Nagyon örülök annak, hogy úgy látom az ismeretlen emberek az anyagi helyzetüktől függetlenül is segíteni szeretnék egymást a bajban – közölte Bátor Ferenc, aki arra is kitért, hogy reméli lesz még folytatása a kezdeményezésnek.

Hideg János február elsején csatlakozott a Nógrád megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékosokhoz. Néhány nappal később pár óra leforgása alatt a lakhelyén keletkezett tűz mindenét felemésztette. Amint mondta: kellemetlenül érinti őt, hogy segítségre szorul. Ugyanakkor nagyon hálás, amiért a katonák ilyen rövid időn belül minden követ megmozgattak, hogy támogathassák őt a bajban.

Ahol csak tud, segít a miskolci önkéntes tartalékos

A miskolci Szabóné Hamvai Gabriella ött. szakaszvezető, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Borsod megyei 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljának önkéntes területvédelmi tartalékosa (ött). Véleménye szerint, aki katona, az segít.

– Amikor szóltak, hogy inkább tartós élelmiszerekre lenne szükség, azonnal elmentem bevásárolni. Amikor ilyen katasztrófa ér valakit az a legjobb, ha rögtön tapasztalja a támogató szándékot maga körül. Így érezheti, hogy van kiút a reményvesztett helyzetből – mondta Szabóné Hamvai Gabriella, majd hozzátette: amikor magára ölti az egyenruhát, tiszteletet és alázatot érez.

A miskolci önkéntes tartalékos nagycsaládos anyuka, aki a szabadnapjain a Miskolci Megyei Kórházban szokott olyan gyerekek gondozásában segíteni, akiket kiemeltek a családjukból. Emellett a Magyar Rákellenes Liga gyógyult betegeit is szívesen támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában