jön a tavasz

2021.02.27. 06:55

Jöhet a jó idő: megérkeztek a tavasz első hírnökei a salgótarjáni piacra

Zsenge, ropogós piros retek, eper és virágzó barka – megjelentek a tavasz első hírnökei a salgótarjáni vásárcsarnokba. Az árak nem nagyon változtak, a kereslet viszont jócskán csökkent az elmúlt néhány hónapban. A napokban körbejártuk, hogy közelebbről szemügyre vegyük a piaci helyzetet.

K. K.

Bőven van választék zöldségből és gyümölcsből, az árak nem sokat változtak

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A hűvös napok után végre igazi napsütéses, már-már tavaszias időjárásnak örvendhetünk, amely szemmel láthatóan rengeteg látogatót kicsalogatott a salgótarjáni piacra is.

Keresettek voltak a zöldségek, a gyümölcsök, de a hentesáruk és háztáji különlegességek iránt is nagy volt az érdeklődés. Bár az árukínálat most is bőséges a standokon, az árusok elmondása alapján az elmúlt időszakban jócskán csökkent a kereslet. Mint mondták: nehéz felvenniük a versenyt az áruházláncok által kínált akciókkal és a határon túli vásárlók is hiányoznak.

– Az elmúlt hónapokban nem sok hasznot termeltünk. Az alacsony kereslethez nemcsak a vírushelyzet, a nagyobb áruházláncok akciói is hozzájárulnak. Hiába vannak minőségbeli különbségek, ha ott például leértékelnek egy-két zöldséget vagy gyümölcsöt, a vásárló inkább a többit is ott veszi meg, pedig itt is megtalálják a pénztárcájukhoz valót – jegyezte meg Talpas László, kereskedő.

Bőven van választék zöldségből és gyümölcsből, de kevesebben vásárolnak
Fotó: H. M. / NMH

A gyümölcsök és a zöldségek ára az őszi időszakhoz képest nem sokat változott. Az alma még most is nagy népszerűségnek örvend, az árusok 400-500 forintos kilónkénti áron kínálják, de körtét is lehet már kapni ugyan ennyiért. Ezzel szemben a szép, friss eper idén sem olcsó, ahogy a csemegeszőlő árát is hasonlóan megkérik. Előbbit 1100, utóbbit 1200-1300 forintos áron szerezhetjük be.

Csakúgy, mint tavaly, a déli gyümölcsök terén szintén a zsebébe kell nyúlnia a vásárlóknak. Egy kiló citrom ára 1000 forint körül mozog, a mandarin és a narancs 600-700 forintért kapható.

A standokon a zöldségekből is van választék bőven, a kínálat már az igazi tavaszt idézi: szinte minden standon ott piroslik a zsenge, hónapos retek, de lehet kapni friss fejes salátát és primőr karalábét is.

A retek csomónkénti ára 400-500, egy fej saláta vagy egy darab karalábé ára pedig 300 forint körül mozog. Tartja az árát a karfiol, a paradicsom, előbbinek darabja, utóbbinak kilója 500-600 forint, míg egy kiló kelbimbó akár 1200 forint is lehet.

Szép darab húsok lógnak a hűtőkamrában, egyelőre nem érezhető változás az árak tekintetében
Fotó: H. M. / NMH

A henteseknél kígyózó sorok, viszik a húst, a felvágottakat, a szalonnát és a kolbászt is. Az árak hentespultonként változnak, a csirkemell 1100 és 1200, a csirkecomb 700 forint körül kapható, a sertéscomb, az oldalas és a karaj pedig 1400-1600 forintért.

– Egyelőre a baromfi- és a sertéshús árában nem tapasztalható változás, de várható, hogy következő hónapokban emelkedni fog, a megnövekedett állattenyésztési költségek miatt – válaszolta portálunk kérdésére Kovács János, az egyik hentesüzlet vezetője. Hozzátette: pillanatnyilag még nem tudja a drágulás mértékét, de 10 százalék körül saccolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában