téli kreativitás

2021.02.12. 19:48

Így készült a magyarnándori „hófickó” – az alkotót kérdeztük

Nógrád megye, de talán az egész ország leghatalmasabb hóembere mosolyog rá a járókelőkre a nyugat-nógrádi településen, az Iskola út egyik lakóháza előtt. A készítője Galbács Tamás fotós, alkotása magasságát legalább három méterre becsüli.

Hegedűs Henrik

Forrás: Beküldött kép

Fotó: TAMAS_GALBACS

Miután az északi országrészt igen tekintélyes hólepel borította be kedden és szerdán, szűkebb pátriánkban mindenhol, főleg a gyerekek és szüleik kezdtek neki a répaorrú és szénszemű téli kedvencek megformálásához. A Magyarnándorban élő Galbács Tamás minden évben alig várja, hogy megfelelő mennyiségű égi áldás érkezzen és hozzáláthasson a művelethez, ami során a család otthona előtt óriási méretű „hófickót” készít.

- Ez a mostani az eddigi legnagyobb, amit megépítettem – utalt a konstruálás folyamatára az alkotó. – Az utóbbi években igyekeztem fokozatosan emelni a méreteken. 2018-ban már sikeredett egy két és fél méteres hóember, amivel első helyezést értem el a Kékestető által meghirdetett pályázaton. Ezúttal szerettem volna szintet lépni.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet egy ilyen hatalmas mű esetében a fejet a hasrészre illeszteni. Galbács Tamás elmondta, ebben nincs semmi ördöngösség: mivel legalább öt köbméter havat kellett felhasználni, értelemszerűen képtelenség emberi kézzel rátenni egy ekkora méretű kupacot. Így először a barátja segítségével egy három méter magas hótömböt görgettek össze, amihez nem volt elegendő a saját kertben lévő mennyiség, ezért a szomszédos ingatlanok elől vételezték a „tartalékot”.

- Az összegyűlt tömböt előbb arányosan három részre osztottam, majd kézzel és lapáttal láttam hozzá a részletek kidolgozásához, mígnem kialakultak a végleges formák – folytatta Galbács Tamás. – A fejhez természetesen elengedhetetlen volt a létra használata. Aztán a szomszédommal akácfa gombokat vágtunk fel, és a fából szeletelt karikákat a hótömbben kivésett üregekbe kalapáccsal ütöttem be. A száztíz centiméteres átmérőjű fejre kerülő kalap kiválasztása sem mutatkozott egyszerűnek. Nagymamám garázsában leltem egy katlant, míg a nyaksálat négy méternyi textilanyagból állítottam össze. Az orra ugyancsak faragott akácfaág, utolsó műveletként pedig a gombokat, szemeket, a szájat és az orrot fekete és sárga festékkel lefestettem. Az egész építés két napig tartott.

Mivel az elkövetkező napokban kemény hidegeket jósol a meteorológia, a magyarnándori extra-hóembert sokáig megcsodálhatják mindazok, akik ellátogatnak a magyarnándori Iskola útra.

Címkék#hóember

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában