fejlődés

2021.02.22. 11:36

Folyamatos a fejlődés: több száz millió forintból szépülnek és épülnek a bujáki intézmények

Elkészült a rendezvénytér, megújult a művelődési ház, valamint a polgármesteri hivatal korszerűsítése is zajlik. Idén pedig bölcsőde és orvosi rendelő is épül Bujákon.

Nagy Orsolya

A hivatal udvarát is rendbe teszik. Fejlesztések által lendül fel a helyi gazdaság – vélekedik a település vezetője

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A tervek szerint több beruházás is elindul idén a településen. Borbély Gábor, a falu polgármestere portálunknak elmondta, hogy jelenleg a polgármesteri hivatal korszerűsítése zajlik, amelyre két részletben nyert támogatást az önkormányzat, így mintegy hatvanmillió forintból szépül meg az épület.

– A tárgyalóiroda, valamint a konyha és a mellékhelyiségek már elkészültek. A szakemberek pedig már a szerverszobán dolgoznak, valamint majd két irodát és egy irattároló helyiséget is kialakítanak. Ezen túlmenően az intézmény udvarát is rendbe teszik majd – közölte Borbély Gábor, aki bízik benne, hogy fél éven belül elkészülnek a munkálatokkal.

A polgármester azt is elárulta, hogy az épület előtt lévő árkot szeretnék majd lefedni és néhány parkolót kialakítani ezen a helyen, mert most gondot okoz itt a megállás.

Hozzátette: a közelmúltban fejezték be a művelődési ház energetikai korszerűsítését is, amely több mint negyvenmillió forintból valósult meg. A fejlesztés során elvégezték a szakemberek a hőszigetelési munkálatokat, kicserélték az összes nyílászárót, valamint teljesen új energetikai rendszert kapott az épület, ugyanis a korábbi fűtés elavult és kis teljesítményű volt.

A turisztikai beruházás is véget ért nemrégiben. Több tízmillió forintos támogatásnak köszönhetően hoztak létre rendezvényteret az Esterházy Közösségi Tér mellett.

– Mintegy kétezer négyzetméteres területen építettünk szabadtéri színpadot, kiszolgálóépületet mosdókkal, valamint öltözőkkel és az akadálymentesítés is megvalósult – fejtette ki a polgármester. A kezdeményezés célja volt, hogy élénkítse a turizmust, valamint gyarapítsa a kulturális értékeket megyeszerte.

Borbély Gábor azt is kiemelte, hogy nagyon fontos a település számára ez a beruházás, hiszen olyan rendezvénytér jött így létre, ahol kényelmesen és nyugodt körülmények között, forgalommentes helyszínen tudják megtartani a helyi eseményeket, s a gyerekek számára is biztonságot nyújt majd a terület. Eddig ugyanis nem volt a településen olyan helyszín, ahol problémamentesen tudták volna megrendezni a falu programjait. A polgármester reméli, hogy hamarosan ismét lehet majd rendezvényeket szervezni. A kamerarendszer kiépítése is elkészült a közelmúltban, amely mintegy harmincmillió forint támogatásból jöhetett létre.

– Összesen 23 kamerát szereltettünk fel 15 helyen a faluban, amelyek mindegyike nagyon korszerű, felismeri a rendszámokat is. A beruházás nagyban növeli a biztonságérzetet a településen, de akár a rendőrség munkájában is segítségül szolgálhat – hangsúlyozta a település vezetője.

Mint mondta, a tervek szerint idén további fejlesztések várhatók. Az orvosi rendelő építését is szeretnék elkezdeni, valamint az óvoda épülete is megújul, amelyre mintegy 85 millió forintot nyert el az önkormányzat. Bölcsődével is gazdagodik majd a falu több mint 320 millió forint támogatásból. A tervek szerint 24 gyermeket ellátó intézményt hoznak létre, amelynek munkálatai még idén elindulhatnak.

Továbbra is pályáznak, utakat hoznának rendbe és játszóteret is építenének

Borbély Gábor polgármester az idei tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kihasználják a pályázati lehetőségeket. A középületek már rendben vannak a településen, ugyanakkor kiemelten fontos lenne, hogy az utak is megfelelő állapotba kerüljenek. A Magyar Falu Programban több útszakaszt is szeretnének korszerűsíteni. A polgármester ugyanakkor kiemelte, bár negyven év lemaradását nem lehet néhány év alatt rendbe hozni, de mindenképpen arra törekednek, hogy a lehető leggyorsabban jó állapotba hozzák az utakat a faluban. Ezenkívül játszóteret is kialakítanának a faluközpontban a helyi gyerekek számára, ugyanis jelenleg nincs ilyen a faluban. A tervek szerint idén erre is pályáznak majd szintén a Magyar Falu Programban. A belterületi csapadékvíz elvezetésére is pályázatot nyújtana be az önkormányzat, mert nagyon fontos, hogy ez is rendben legyen a településen. Borbély Gábor azt is elárulta, hogy idén a vírushelyzet miatt úgy tűnik, hogy sajnos elmarad a Bujáki Vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában