bűnügyi fertőzöttségi térkép

2021.02.26. 13:54

Szomorú statisztika Nógrádból: sűrűn csapnak le tolvajok és rongálók a kocsikra

Az elmúlt egy évben – százezer lakosra vetítve – mintegy kétszáz gépkocsilopást, mellette kétszer ennyi autófeltörést regisztráltak Magyarországon. Nógrád megyében előbbiből 13, utóbbiból 20 esetet számláltak a rendőrség bűnügyi interaktív fertőzöttségi térképének adatai szerint.

Palchuber Kinga

Nógrádban 13 autólopás jutott százezer lakosra egy év alatt.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A forgalomban lévő gépjárművek száma egyre növekszik, szinte bármelyik válhat a tolvajok és a rongálók célpontjává. A rendőrségi térkép szerint 2020. január 23-a és 2021. január 22-e között százezer lakosra vetítve a megyék között Bács-Kiskun (14), Tolna (14) és Somogy (14) megye osztozott az első helyen az autólopások számát tekintve. Nyomukban szorosan ott van Nógrád is, 13 esettel.

A gépkocsifeltörésekben – a főváros 59 ügye után Bács-Kiskun megye a második, ott 37 ilyen bűncselekményt regisztráltak. Pest megyében 32 gépkocsit törtek fel. Nógrád ezen a téren a középmezőnyben helyezkedik el, a bűnügyi térkép szerint itt 20 esetet rögzítettek. A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, szám szerint négyet.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a térképen megjelenített bűnügyi adatok tájékoztató jellegűek, és nem tartalmazzák azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit. A vizsgált időszakban – 2020 novemberében – történt az a halálos kimenetelű közlekedési baleset Salgótarjánban, a 21-es úton, amelyet egy 17 éves fiú okozott egy lopott gépjárművel. A vétlen autóban egy nyolcvan év körüli házaspár ült, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztették. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a fiatal, amellett hogy nem rendelkezett jogosítvánnyal, az általa vezetett személygépkocsit a balesetet megelőzően lopta el egy karancslapujtői ingatlan elől.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele miatt folytatott büntetőeljárást egy 23 éves mikófalvi lakos ellen is. – A férfi egy Bátonyterenye belterületén parkoló gépkocsit az abban hagyott kulccsal beindított, majd elhajtott vele – tájékoztatott a rendőrségi szóvivő. A férfi alkoholos állapotban és jogosítvány nélkül hajtotta végre a gépjárműlopást.

Januárban a Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 25 éves férfi ügyében, aki egy éjszakán három bűncselekményt is elkövetett, majd nem teljesítette a sértettek felé a vállalt jóvátételt. Az ügyészség közleménye szerint a vádlott 2019. augusztusában figyelt fel egy út mellett parkoló autóbuszra, amelyet megrongált. Ezután egy nyitott kocsiból kitépte az autórádiót és magához vett két mentődobozt, majd egy másik járművet ellopott. Másnap felismerte a cselekményének súlyát, és visszavitte az autót.

A főkapitányság felhívja a figyelmet: amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében ne nyúljanak semmihez és hívják a 112-es telefonszámot.

Értékeinket ne az autóban tartsuk!

– Mindig zárjuk be a gépjármű ajtaját, akkor is, ha csak rövid időre távolodunk el az autótól! Ellenőrizzük, az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek. Célszerű a gépkocsiba riasztóberendezést használni és parkolás után élesíteni – mondta Dankóné Nagy Éva. Kiemelte: a kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú vagy elhagyatott területen parkoló járművek gyakrabban válnak a bűnözők célpontjává. Javasolják, hogy a gépjárművet lehetőség szerint zárható garázsban vagy őrzött parkolóban tároljuk. Amennyiben a jármű közterületen parkol, válasszunk jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet. Soha ne hagyjunk értéket és személyes iratokat a gépkocsiban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában