A vírus szövődményei súlyosabbak, mint a vakcina mellékhatásai – vallja a bátonyi állatorvos

Horváth-Mester Anita számára a vakcinázás szükségességének kérdését nem a COVID–19 megjelenése hozta magával.

G. E.

– Az egyetemen azt tanították nekünk, hogy az állatorvos elsődleges feladata nem a gyógyítás, hanem a betegségek megelőzése. A rendelőben és a haszonállatokkal folytatott munkám során is számos vakcinát használunk biztonsággal, szakértelemmel – fogalmazott Horváth-Mester Anita, Bátonyterenyén élő és praktizáló állatorvos. – Ezek nélkül nem lennénk biztonságban mi, emberek sem a veszettségtől, sok állat pusztulna el indokolatlanul tetanuszban és számos kölyökkutya nem élné meg az egyéves kort.

Horváth-Mester Anita bátonyterenyei állatorovos
Fotó: H. M. / NMH

Horváth-Mester Anita arról is beszámolt: – Magánemberként a vakcinázás szükségességének kérdését számomra nem a COVID–19 megjelenése hozta magával. A kisfiam születése után merült fel először: oltsunk vagy ne? Egy anyának – főleg ha jártas az orvostudományban – nagyon nehéz abban a helyzetben dönteni, amikor a gyermekéről van szó. Akkor úgy határoztam: inkább legyen egy csekély mellékhatása az oltásnak, minthogy egy életen át okoljam magam azért, mert egy vakcinát nem adattam be a gyermekemnek. Ezzel akár élethosszig tartó maradandó károsodást okozva számára. A jelen helyzetben is ez a véleményem.

Mint mondta, minden oltásnak lehet mellékhatása, ahogyan egy szem dió is okozhatja egy ember halálát. Itt az a kérdés, hogy minek van nagyobb esélye. Jelen helyzetben sokkal valószínűbb a fertőzés utáni tartós szövődmények kialakulásának lehetősége, mint a vakcina miatti mellékhatások súlyosságának mértéke.

– Ezt alapul véve, igen, én és a családom beoltatja magát a COVID–19 elleni vakcinák egyikével – hangsúlyozta az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában