kereskedelem

2021.02.22. 19:20

A szécsényi kirakodóvásár is bebizonyította: nehéz helyzetben az árusok

Megtartották a hagyományos országos kirakodóvásárt hétfőn Szécsényben, az Ady Endre úti sétálóutcában és a Kubinyi Ferenc Múzeum előtti parkolóban. Kereskedőkből most sem volt hiány, azonban a vásárlók érdeklődése kismértékű volt a reggeli órákban.

Lászlók Judit

Orsz‡gos kirakod— v‡s‡r

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A városban korábban havi rendszerességgel tartottak vásárt, azonban az új típusú koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben többször elmaradtak ezek az alkalmak. Hétfőn viszont ismét megrendezték a hagyományos országos kirakodóvásárt. Természetesen kereskedőkből most sem volt hiány, azonban a szokásos érdeklődés elmaradt a reggeli órákban.

Kárpáti Jánosné Bátonyterenyéről érkezett, és most először vett részt a szécsényi kirakodóvásáron.

– Úgy vélem, hogy az emberek még félnek, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy vásárról-vásárra növekszik az érdeklődés – mondta Kárpáti Jánosné. Hozzátette: – Főleg hajócsipke technikával készítek ékszereket, amelyeket elsősorban csak a piacokon és vásárokban tudok értékesíteni. Persze, lehet rendelni interneten keresztül is, de a vevőnek egyszer mindenképpen látnia kell élőben is az árut ahhoz, hogy megtudja ítélni a minőségét és a szépségét. Emellett fontosnak tartom elmondani, hogy az üzletekben nem nagyon lehet találkozni ezzel a technikával készített termékekkel.

Seres Tiborné Budapestről érkezett édesanyjával, egyéni vállalkozóként elsősorban konyhai termékeket árulnak. Bár az árukínálatuk széleskörű, az elmúlt időszak őket sem kímélte.

– Nagy segítséget jelent számunkra, hogy megrendezik az országos kirakodóvásárokat, ugyanis csak ilyenkor, illetve a piacokon tudjuk árulni a termékeinket. A vírushelyzet miatt a hétköznapi piacok által keletkezett bevételkiesés jelentős. Profit szempontjából a hétvégék, illetve a hétköznapra eső országos kirakodóvásárok erősebbek – mondta Seres Tiborné, aki szerint fontos, hogy ezek az alkalmak minél több helyen meg legyenek hirdetve.

Ugrai Aletta kereskedő Erdélyből jött Szécsénybe. Szintén arról számolt be, hogy az elmúlt időszak az ő üzletét is megviselte, hiszen gyenge a forgalom és jelentős a bevételkiesés is.

Bár az árusok helyzete nem éppen fényes, azért a helyiek ragaszkodnak a kirakodóvásárhoz. Virág Melinda, szécsényi lakos az édesanyjával érkezett a sétálóutcába. Mint mondta, mindig eljönnek és előszeretettel vásárolnak itt, ugyanis az árucikkek minőségileg és árban is rendszerint kiválóak.

Próbálnak túlélni

Egy neve elhallgatását kérő árus elmondta, hogy mindig részt vesznek a szécsényi kirakodóvásáron, ha az nem marad el.

– A koronavírus megjelenése óta 80 százalékkal visszaesett a forgalmunk, lassan már a kiadásainkat sem fedezi a megszerzett bevétel. Most még eljöttünk Szécsénybe, hiszen megpróbáljuk értékelni a kisebb pénzt is. Jobban mondva már annak is örülünk, ha 10-20 ezer forintot sikerül megkeresni – mondta. – Ebben a bizonytalan helyzetben a vásárlók részéről kisebb az érdeklődés, csak arra költenek, amire muszáj. A jó minőségű lengyel és török árucikkek helyett az olcsóbb, de silányabb, harmadosztályú kínait választják. Az említett okok miatt, most azt fontolgatjuk, hogy 30 év után abbahagyjuk a vállalkozásunkat, mert egyszerűen nem megy az üzlet – mondta az árus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában