játék

2021.01.20. 11:02

Versengve ismerkednek a hegység kincseivel

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság első alkalommal hirdette meg a Mátra kincsei természetismereti és -védelmi versenyt.

G. E.

A felhívásra általános iskolás csoportok jelentkezés várták de­cember közepéig, két korcsoportban: 5-6. illetve 7-8. osztályos tanulók nevezhettek. A verseny résztvevői iskolai tanulmányaikat kiegészítve átfogó képet kapnak a Mátra természeti értékeiről és azok védelméről. Bár a feladatok a Mátra kincseit helyezik előtérbe, egyéb, az ország más tájaira is kiterjedő természeti ismereteket is elsajátíthatnak a diákok. A verseny során szerzett tudás kiváló alapot jelent a tanulók szemléletformálásához, hogy később a természet szépségére és védelmére érzékeny, tudatos felnőtt válhasson belőlük.

– Annak ellenére, hogy első alkalommal hirdettük meg a vetélkedőt, sokan jelentkeztek. Nemcsak a Bükki Nemzeti Park területéről, hanem az ország egészéről. Tizenegy intézményből harminc csapat nevezett. Nógrád megyéből öt csapat vesz részt a megmérettetésen – tájékoztatott Hazafi Dorottya, a nemzeti park munkatársa.

Mint mondta, összesen három fordulón keresztül bizonyíthatják tudásukat a diákok, az elsőre már e-mailen meg is kapták a feladatlapokat. Ezeken hat témakört érintően kell megválaszolni a kérdéseket. Mindkét korosztályból három-három csapat jut a döntőbe, amit a tervek szerint májusban – ha a vírus miatti előírások megengedik – személyes részvétellel szerveznek majd meg.

– Minden induló oklevelet kap, a döntőben szereplő diákok pedig értékes ajándékokkal gazdagodnak. A Bükki Nemzeti Parkról szóló kiadványokat, ajándéktárgyakat és a területen lévő bemutatóhelyekre szóló belépőket kapnak. Az első helyezetteknek meglepetéssel készülünk – fogalmazott Hazafi Dorottya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában