ajándékok

2021.01.16. 10:14

Több mint 20 éve nincs megállás a Karancsaljáért Alapítvány munkájában

Huszonegy évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre a Karancsaljáért Alapítvány, hogy segítse a települést, mozgósítsa a helyi civileket, illetve összefogja az ottani vállalkozókat. Azóta is megállás nélkül tevékenykednek a tagok, és már hosszú évek óta karácsony környékén mindig megajándékozzák a helyi óvodát és az iskolát.

Gerhát Karina

– 1999-ben tizenöt alapítótag hozta létre a szervezetet – mondta el portálunknak Pál Dóra. A Karancsaljáért Alapítvány elnöke hozzátette: 2018-ban csatlakozott az egyesülethez, az egyik kuratóriumi tag ugyanis elköltözött a faluból.

– Akkor már aktív tagja voltam a szülői munkaközösségnek, ezért felkértek, hogy foglaljam el a helyét. Az akkori elnök jelezte, hogy szeretné, ha majd később én venném át a helyét. Tavaly augusztusban tartották meg az alapítói taggyűlést, ahol megszavazták, hogy én legyek a szervezet vezetője – tudtuk meg Pál Dórától.

Kifejtette továbbá: hogy a bevételeik jelentős része az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból származik. Ezenkívül kapcsolatban állnak egy céggel is, akiknek évente kétszer – tavasszal és ősszel – elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek.

Értékes ajándékkal támogatták a helyi iskolát is. Molnár Zoltán és Pál Dóra, a Karancsaljáért Alapítvány elnöke

– Ez már négy-öt esztendeje folyamatosan működik. Ők negyvenezer forintos díjazásban részesítenek bennünket. Ezenkívül azonban egyéni befizetések is érkeznek a számlára. Tavaly például a Karancsaljáért díjat a helyi újság szerkesztői kapták, akik az azzal járó pénzjutalmat azonnal felajánlották a szervezetnek – emelte ki Pál Dóra.

Kérdésünkre elmondta: az elektronikai hulladékgyűjtés bevételét minden évben az óvodára és az iskolára költik, de azt az adott évi bevételeiktől függően mindig kipótolják. Általában karácsony előtt szokták megajándékozni a gyermekeket és a nevelőket.

– Ez úgy szokott működni, hogy felajánljuk az összeget, aztán megbeszéljük, hogy mire szeretnék fordítani. Tavaly az iskola egy automatikus csengetőt kért, ami jelentősen segíti a munkájukat, hiszen sokszor nincs kapacitás arra, hogy ki-, illetve becsengessenek. Az óvoda pedig egy tabletet szeretett volna, amit oktató-nevelő céllal tudnak hasznosítani, illetve ahhoz egy kis hangszórót is kaptak, ami a csoportfoglakozásokon nyújt nagy segítséget.

Az előző években a megszokotthoz képest egy kicsit nagyobb összeggel tudtuk támogatni az intézményeket, hiszen elmaradtak azok a rendezvények, amelyekre a bevételeinkből szoktunk költeni, ezért az így megmaradt pénzt is nekik adtuk.

Tavaly új védőnője lett a településnek, akivel nagyon jó munkakapcsolatot ápolunk. Kitalálta, hogy szeretne egy babasarkot, ahol a tanácsadásra érkezők otthonosan érezhetik magukat.

A település polgármestere engedélyezte ezt, mi pedig kanapét, játszószőnyeget, illetve polcot vásároltunk az ötlet megvalósításához. Így az óvoda és az iskola mellett ők is beléptek a támogatottak körébe. A védőnőnek több terve is van még, baba-mama klubot szeretne létrehozni, illetve a babajóga megvalósítása is a tervek között szerepel. Ezekben is szeretnénk partnerek lenni, hiszen a település fellendítését eredményezhetik – hangsúlyozta Pál Dóra.

Fontos az alapítvány számára a környezetvédelem és a környezeti nevelés

A Karancsaljáért Alapítvány a helyi rendezvények megszervezésében, lebonyolításában is szerepet vállal. – 2019-ben például az iskolával, és a helyi hírmondó szerkesztő­ivel közösen szerveztünk versmondóversenyt Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából – mondta portálunknak Pál Dóra.

A Karancsaljáért Alapítvány elnöke hozzátette: minden évben próbálnak valamilyen közéleti, kulturális rendezvényt létrehozni, ami jobban összekovácsolja a település lakóit. Ez tavaly elmaradt, de idén mindenképp szeretnék pótolni. – Korábban sportnapot, illetve szemétszedési akciót is szerveztünk, amelyekhez lelkesen csatlakoznak a helyiek. Nagyon fontos számunkra a környezetvédelem, illetve a környezeti nevelés is. Néhány évvel ezelőtt egy pályázatnak köszönhetően facsemetéket ültettünk a parkban, abból azonban sok nem maradt meg. Ezért az óvodával, illetve az iskolával közösen szeretnénk pótolni azokat, amint lehetőségünk és alkalmunk nyílik rá – tudta meg lapunk a Karancsaljáért Alapítvány elnökétől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában