Több időt töltenek a boltokban a nógrádiak, amióta kitört a járvány

Vásárlással töltik a koronavírus-járvány miatt felszabadult idejük egy részét a Nógrád megyeiek – derült ki egy friss felmérésből.

Kéri István

Fotós: Hegedűs Márk

Fotós: Hegedűs Márk

A Google ismét közreadta a koronavírus-járvány terjedése okozta, az utazási, helyváltoztatási szokásokban bekövetkezett változásokat ismertető jelentését, amelyet aggregált, névtelen adatokkal hoztak létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését.

Ebből kiderül, hogy a nógrádiak – az országos trendekkel ellentétben – több időt töltenek a boltokban, mint egy évvel korábban ilyenkor.

A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra és Nógrád megyére vonatkozóan is.

A decembert is lefedő, január 15-i záró dátumú, legfrissebb elemzés szerint megyénk lakói tizedével több időt töltenek az élelmiszerboltokban (és patikákban), mint az összehasonlításként vizsgált egy évvel korábbi időszakban. Ez markáns eltérés az országos hétszázalékos csökkenéssel szemben.

A korlátozások hatása nem meglepő módon visszaköszön a lakóövezetekben eltöltött időben is: a Google helyadatai szerint otthonunkban – és annak közvetlen környékén – tartózkodással nyolc százalékkal több időt töltünk, mint tavaly ilyenkor.

Amint arra a jelentés készítői is felhívják a figyelmet: bár a szám alacsonynak tűnhet, szem előtt kell tartanunk, hogy napjaink nagy részét jellemzően amúgy is lakóhelyünkön töltjük. Így itt a lehetséges legnagyobb változás munkanapon legfeljebb ötven százalék lehetne, hétvégén pedig még ennél is jóval kevesebb.

Kedvet kapunk a vásárláshoz

A megnövekedett boltlátogatási kedvet alátámasztja a Központi Statisztikai Hivatal héten ismertetett jelentése is. Bár ez az összefoglaló a 2020-as év első kilenc hónapjára vonatkozik, aligha történhetett fordulat a trendekben az utolsó negyedévben. Egy Nógrád megyei lakos átlagosan 642 ezer forintot költött el a kiskereskedelmi egységekben tavaly januártól szeptemberig. Ez majdnem tizedével több, mint 2019 első három negyedévében. A megemelkedett költés valóban a nógrádiakhoz kötődhet, miután a tavalyi évet végigkísérő határátlépési korlátozások miatt a növekményt összességében aligha eredményezhették a Szlovákiából érkező vásárlók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában