közbeszerzés

2021.01.01. 12:24

Már keresik a kivitelezőt a drégelypalánki híd építésére

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közzétette a Drégelypalánk és a határ túloldalán található Ipolyhídvég (Predmostie) közötti új híd közbeszerzését – írta meg a magyarepitok.hu.

NMH

A drégelypalánki híd látványterve

Forrás: felvidék.ma

A szakmai portál az év utolsó napján beszámolt arról is, hogy az ajánlati felhívás szerint a hídszerkezet egyetlen nyílással hidalja majd át az Ipoly folyót, egy 50 méteres támaszközzel. Az átjáró kétsávos közúttal jön létre, ennek hossza a magyar oldalon 1017 méter lesz. A beruházásban egy szintbeni normál csomópont és egy szintbeni vasúti kereszteződés is létrejön. A Magyar Építők emlékeztet: a korábbi közbeszerzési adatokból kiderült, a terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette az 50 méteres, egynyílású, alsópályás ívhídhoz.

A drégelypalánki híd látványterve
Forrás: felvidék.ma

Október végén, nyugat-nógrádi látogatása során a Nógrád Megyei Hírlap és a Nool.hu kérdéseire válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy három éven belül két új Ipoly-híd is épül megyénkben, az egyik Drégelypalánknál, a másik pedig Őrhalomnál. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ez a két híd hozzájárul majd ahhoz, hogy a határ két oldalán élő közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz, ne kelljen sok tíz kilométeres kitérőket tenni akkor, amikor néhány kilométerrel odébb lévő településre – ami az Ipoly ezen oldaláról talán látszik is – át akarnak menni.

A felvidek.ma még ősszel közölte a híd látványtervét, illetve Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere tájékoztatása alapján azt is részletezték, hogy az építkezés teljes költsége meghaladja a 6,2 millió eurót, javarészt a határon átnyúló együttműködési projektek keretében finanszírozza az Európai Unió. Brüsszel biztosítja a költségek 85 százalékát, Magyarország 10 százalékát, a szlovák állam pedig az 5 százalékát. Az új híd az egykori, a 2. világháború során felrobbantott kőhíd helyén épül fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában