önkéntesek

2021.01.16. 10:07

Katonaként állhatnak helyt a nógrádi álláskeresők

Továbbra is várja a speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezőket a Magyar Honvédség: az újabb katonai kiképzések már februárban újraindulhatnak, országszerte 25 helyszínen. Nógrádban tavaly igen népszerű volt e szolgálati forma, több mint kilencven civil kiképzése kezdődött el.

Palchuber Kinga

Bátonyterenyei jelentkezés. Hölgyek is szép számmal bújnak angyalbőrbe

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Szűkebb hazánkban a speciális önkéntes tartalékos (SÖTT) szolgálatra jelentkezők többsége tavaly, a járványhelyzet idején veszítette el munkahelyét, bár voltak köztük olyan álláskereső civilek is, akiknek régi vágya volt a Magyar Honvédséghez (MH) csatlakozni. A munkahelyteremtő programhoz nyár óta országszerte mintegy ezren csatlakoztak: a júliusi induláskor 14 helyszínen hozzávetőleg négyszázan vonultak be, míg szeptemberben több mint 350 önkéntessel kezdődtek meg a kiképzések. A bevonulás harmadik ütemében kétszáznál is többen írták alá szerződésüket a honvédséggel. Mivel a szolgálat iránt továbbra is nagy az érdeklődés, így már februárban újraindulhatnak a kiképzések.

Nógrádban az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda (KIKNYP 3. KIÉI) a toborzást, a behívási feladatokat és a dokumentumok előkészítését látja el, amelyben a kormányhivatal és a járások foglalkoztatási osztályai is nagy segítséget jelentenek.

Somoskői Júlia, a KIKNYP 3. KIÉI hadnagya érdeklődésünkre elmondta: az MH az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója, amely a koronavírus-járvány elleni védekezésben akár több ezer fő foglalkoztatásában is szerepet vállal. Hozzátette: a speciális tartalékosi szolgálat a munkahelyüket elveszítő, felnőttkorú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak szól. A honvédségnél mindenki megtalálhatja a számításait, mert a klasszikus katonai feladatok mellett szinte valamennyi civil szakma képviselőit tudják foglalkoztatni.

– A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés. A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hat hónapos szolgálatot, amely alap-, általános lövész és szakkiképzésből áll. Ez idő alatt bruttó 161 ezer forintos illetményt, utazási költségtérítést, ruházati ellátást és étkezést kapnak, valamint igénybe vehetik az MH egészségügyi ellátórendszerét is – emelte ki a hadnagy. – Szeretnénk, ha az érdeklődők a katonai pályára nem csak átmeneti lehetőségként gondolnának, hiszen a honvédség biztos megélhetést és anyagi hátteret kínál az elhivatottaknak. Sokan a katona szó hallatán egyből a terepen lévő, aktív harcoló katonára gondolnak, pedig vannak támogató beosztások is – ápoló, logisztikus, pénzügyes –, amelyekkel a munkavállaló kamatoztathatja a korábban megszerzett civil képzettségeit.

A foglalkozások heti negyvenórás elfoglaltságot jelentenek, ám ha valaki mégis visszatérne a civil életbe, azt bármikor, hátrányos következmények nélkül megteheti. A jelentkezők áttérhetnek más tartalékos szolgálati formára, vagy pályájukat szerződéses katonaként folytathatják, amennyiben megfelelnek az ehhez szükséges fizikai, pszichikai és egészségügyi feltételeknek. A szerződés újabb fél évvel meg is hosszabbítható.

Folytatódik a toborzás Nógrádban

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként indult el tavaly – a járvány berobbanásával – a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma, amellyel a Magyar Honvédség segíteni kívánja a munkájukat vesztetteket. A már régóta állástalan civilek is jelentkezhetnek a speciális kiképzésekre. Az elméleti és a gyakorlati felkészítések célja, hogy a civilek fél év után már önállóan is képesek legyenek alapvető katonai feladatokat elvégezni. Salgótarjánban, a Bartók Béla út 10. szám alatti toborzóirodában várják az érdeklődők jelentkezését, de interneten és a megyei kormányhivatalokban is lehet tájékozódni a lehetőségekről. A csatlakozás bárki számára adott, aki megfelel az előírt feltételeknek és elég elhivatottnak érzi magát ahhoz, hogy a hazáját szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában