nemzetközi program

2021.01.31. 11:32

Grúz, orosz és török fiatalok segítenek megismerni a világot a szécsényi gyerekeknek

Húsz éve működik hazánkban a budapesti központú Egyesek Ifjúsági Egyesület hálózati projektje, amelyben főleg Európa országaiból vesznek részt önkéntes fiatalok.

Szenográdi Ferenc

A bal oldalon Kolosi Orsolya koordinátor, mellette Olga Oroszországból, a török Samet és a grúz Szofi

Forrás: A szerző felvétele

Egy-egy csoport egy évet tölt el hazánk valamelyik városában, megyéjében, ahol bekapcsolódnak a fiatalok nevelésébe. Szécsényben Kolosi Orsolya a csoport vezetője, koordinátora. Portálunknak elmondta, hogy a mostani turnus szintén egy évet tölt el Szécsényben. A városban és környékbeli iskolákban, valamint a Jelenlétházakban tartanak a gyermekeknek játékos angol nyelvi foglalkozásokat. Bekapcsolódnak a kompetencia fejlesztésébe. Céljuk a roma gyermekek integrációjának elősegítése. A beszélgetések során a magyar gyerekek kicsit megismerhetik azt az országot, ahonnan a fiatalok érkeztek, az ott élő embereket, szokásokat.

– Sajnos tavasszal és ősszel a járványhelyzet miatt beszűkült a tevékenységi körünk. A fiatalok nem jártak az iskolákba, óvodákba, egyedül a Jelenlétházba, ahol a létszám jelenleg nem haladhatja meg az öt főt a korlátozó intézkedések miatt. Ennek ellenére sikerült jó kapcsolatot kialakítani az itteni fiatalsággal, így online formában segítették őket az angol nyelv tanulásában, és egyéb kérdéseikre is szívesen válaszoltak. A mostani csoport, amelynek hat tagja van, lassan csomagolni fog, hazautaznak. Mi azonban várjuk a következő turnust – monda Kolosi Orsolya.

A bal oldalon Kolosi Orsolya koordinátor, mellette Olga Oroszországból, a török Samet és a grúz Szofi
Fotó: A szerző felvétele

Úgy vélik, szakmailag is fejlődtek

Samet Törökországból érkezett, elismerően szólt a magyar fiatalokról, jól érzi itt magát. – Szeretek a gyerekekkel foglalkozni, nemcsak én tanítom őket, tőlük is sokat megtudtam Szécsény és környékéről, Magyarországról. A jelentkezésemet motiválta, hogy megismerjem a magyar nép szokásait, kultúráját. Itt-tartózkodásom alatt kicsit magyarul is megtanultam, ami egyáltalán nem könnyű nyelv – vélekedett.

– Véletlenül találtam rá erre a projektre az interneten. Örülök, hogy jelentkeztem, itt lehetek, mert sok szép élményben volt részem, jó érzés volt találkozni, beszélgetni az itteni fiatalokkal – magyarázta Szofi, aki Grúziában él.

Olga Oroszországban lakik, szakterülete a gyermekek konfliktuskezelése. – Itt-tartózkodásom alatt szakmailag sok új dologgal találkoztam, bővíthettem tudásomat, s örülök, hogy hozzájárulhattam az itteni gyermekek neveléséhez, tudásának gyarapításához. Azt tapasztaltam, hogy a diákok nyitottak, érdeklődők, sok kérdést feltettek az én hazámról is. Jó dolognak tartom ezt a nemzetközi projektet – foglalta össze véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában